Friday, August 18, 2017

Kisah ZAHID Menyimpan RM1000 Sebulan.

INI KISAH ZAHID.

ZAHID menetap di Gombak & bekerja di sebuah agensi kerajaan yang terletak di tengah-tengah bandar KL.

Kehidupan di bandar sememangnya sangat mencabar.

Dengan kos sara hidup yang tinggi.. ditambah pula dengan kos tol, parking serta harga minyak yang selalu meningkat saban minggu.

Ianya memerlukan ZAHID betul-betul mengatur kewangan dengan sebaik mungkin.

ZAHID hanyalah pekerja biasa yang bergaji sekitar RM3,000 sahaja. Walaupun ianya nampak besar bagi sesetengah orang, tetapi, untuk kehidupan di bandar, pendapatan sebegitu adalah termasuk di dalam kategori miskin bandar.

Isteri ZAHID pula tidak bekerja, bagi ZAHID, perihal beban kewangan, biarlah ZAHID sebagai suami yang tanggung sepenuhnya, manakala isteri pula memberikan tumpuan sepenuhnya menjaga dan mendidik 2 orang cahaya mata.

Setiap Bulan, Duit Asyik Tak Cukup!

Walaupun ZAHID telah sedaya upaya mengatur kewangan dengan sebaik mungkin, namun, boleh dikatakan, hampir setiap bulan... ada saja perkara-perkara yang diluar jangka berlaku!

Pernah Juga ZAHID Cuba Buat Kerja & Bisnes Sambilan.....tetapi tidak menjadi.

ZAHID rasa Bengang & Nak Marah...!

Bila lihat HARGA MINYAK NAIK...! Harga tol naik! Harga gula naik! Harga minyak masak pun naik!
ZAHID rasa macam nak marah sangat...! 

Tapi tidak tahu nak marah kepada siapa!

Mula Ubah Cara Hidup!

Disebabkan itu... ZAHID mengambil keputusan untuk mula mengubah cara hidup dengan lebih berjimat cermat.

ZAHID mula membaca pelbagai artikel, buku serta majalah berkaitan pengurusan kewangan.

Malah, ZAHID juga banyak berbual dan menerima banyak tips-tips yang praktikal dari kawan-kawan serta jiran-jiran tentang hidup berjimat cermat.

Banyak tips-tips yang ZAHID perolehi dan amalkan!

Alhamdulillah.. ianya menjadi dan memberikan hasil yang positif!

Setelah beberapa bulan ZAHID amalkan tips-tips berjimat cermat yang ZAHID perolehi dari pelbagai sumber tersebut!

ZAHID mula dapat mengekalkan wang yang di simpan! (tidak lagi perlu korek semula)
Malah, apabila tiba hujung bulan, iaitu sebelum hari gaji! ZAHID masih lagi ada mempunyai wang di dalam dompet!

Bukan sikit, tetap RM1000 ZAHID boleh jimat !

Siapa yang ada kisah macam ZAHID? Nak tahu apa yang ZAHID dah buat?


Sila SHARE untuk jadi seperti ZAHID 

1 comment:

atiehilmi dot com said...

hee~ ade link lain tu ye.. tapi memang realiti pun.. nak simpan 1k sebulan dan hidup ditengah bandar KL ni memang sakit sikit la.. lagi2 ada anak kecik.. em.. tapi !! tak mustahil juga..