Wednesday, April 20, 2011

Nasi Ayam Ummi : Nasi Ayam Paling Sedap di Dunia

Nyummyy...tetiba lak entri kali ni macam nak share secret recipe untuk hidangan Nasi Ayam terhebat dan terbaik, bukan di bandar Kuala Lumpur, mahupun di Besut best, tapi ni paling sodap di dunia. Tak caya, sila tanya perut aku, tak pon si INA KEDING ni...kahkahkah...

Tapi..ada tapi ye..entri kali ni bukan nak share resipi..dah namanya resipi rahsia, mana leh bagitau secara terang lagi bersuluh. Layan gambar sudeh...
Lap air liur tu luh...ni ayam tak masak lagi. Ni baru sedang diperap menggunakan er er er..kicap kot..see, kan aku dah cakap, tak makan lagi, baru bau ayam mentah, ko dah cakap menggiurkan..apa kes.tu belum rasa air tangan aku lagi nih..
Yang bulat-bulat tu tomato. Yang batang macam cucumber tu, timun..Yang hijau macam salad tu, salad le kot. Takkan gajus lak kan..
Yang ni pon sama je cam gambar di atas. Cuma yang ni dah siap-siap dipotong ye. Tapi kalo taknak potong pon, its okkey...ko makan la sebijik-sebijik tomato tu, dan sebatang-sebatang timun tu...
Taraaaa..tetiba dah siap terhidang. Rahsia tetap rahsia. Inilah hidangan nasi ayam yang terbaik penah aku jumpa. Toksah cakap la, Chicken Rice Shop ke, Nasi Ayam Hailam Bukit Bintang ke, Nasi Ayam Pak Minah Senget ke, sumer tu takleh celen yang nih, Nasi Ayam Kak Yah Alor Lintang..kihkihkih..a.k.a ummi aku daa...aku request hidangan ni dari Gong Xi Fatt Choy hari tu lagi, baru last wiken dapat mamam..perghh...kebetulan lagi, aku ngan ayam&umi je ada kat umah, adik-adik lain sumer ada kije masing-masing, memang aku dapat bermanja lebih la kali nih...kahkahkah....

To adik-adik aku & lain-lain yang membaca, sila dengar bunyi nih.."BURPPPPPPPPPPP...alhamdulillah.."









16 comments:

mom said...

apsal tak tapowwww utk mom kat sini..he...he

mummysyafie said...

sedap nya jamar..terliur akak tengok gambar ni. sup tu yang tak tahan

NuNu EeRa said...

bile la sy dpt rsa nsi ayam ni utk lunch..? b1st plk apam n roti bom.. ;)

Eyriqazz said...

bro,bila mahu jemput ke rumah ni?mahu juga mencuba nasi ayam paling sedap di dunia ni....

P/s : tak kira,nak terjah juga...jom geng2 talibarut,kita terjah rumah ummi...

Ardini Humaira said...

nak sepinggan. uwaaaaaaaa :'(

Sumijelly said...

tak senonoh punya abang..... makan sampai tak tinggal tuk adik2...hahaha

memang.memana pergi makan pun. air tangan iu gak sedap...

sok nanti dah kawen, mesti cakap air tangan isteri lakkan??kan??hahaha

Sumijelly.com

fyna said...

huhuhu...
tibe2 rase lapa lak..
;)

IHSAN KHAIRIR said...

fuah, nampak sedap...

tapi mmg lumrah, kalau masakan ibu sendiri itulah yang paling menepati selera kita... :)

Imran@Copenhagen said...

memang nampak sedap
http://darikelatekecopenhagen.blogspot.com/2011/04/world-best-restaurant-2011.html

Syuk Ry said...

giler lapa ak tgok entry ni.. :D

Norasikin said...

Sedap hingga menjilat monitor

Lagenda said...

kooooooooooooooooo kan ni kan Mj!!!!! nak mak sumpah jd ayam yg diperap tu kang, tak abis plak mak makan..tp, sumpah terliur tgk nasik ayam ni.

Eleh..ko ingat mak caya ke ko nk rahsiakan resepi tu?? ACu ngaku ajelah mmg tatau mcmana cara nk masaknya yeop..hahahahahaahaha!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
gua memang kaki nasik ayam

Sharinginfoz said...

saya suka yang garing2

m.q said...

sedapnye....bungkus la satu hehehe

perondajaketbiru74 said...

hmmmm nak dpt gelaran paling sedap di dunia tu kenaler ade org buat food tasting dulu bro....apa pun lain orang lain tekaknyer....