Monday, February 7, 2011

Berlari-lari anak di Highway..ko boleh?

Arghh...betulkan urat yang tersimpul rapi luh di pagi Isnin nih sementara bos tak masuk ofiz lagi. Aku suspek ramai yang sakit-sakit sendi hari nih. Pe kes ni, cuti panjang pon still sakit sendi lagi? Kes berat bagi aku nih. Tetiap tahun, setiap kali CNY, time nak balik ke KL dari kampung, mesti masalah sama yang melanda. Tapi tahun ni paling teruks aku kena.

Timing plan dah terbaik. Seawal jam 8 pagi pada 6Februari2011, aku konvoi ngn makcik aku dah start driving dari Besut. Perjalanan yang sangat menarik k! Natijahnya, seawal jam 12.07am 7Februari2011, aku 'selamat giler' tiba di KL. Ko calculate cepat, berapa lama masa perjalanan untuk trip bercuti di kampung pada Tahun Baru Cina...16jam lebih kurang okkey! demmit....
Gambar di atas menunjukkan suasana meriah di Hentian Temerloh Lebuhraya Pantai Timur. Lebih kurang jam 7pm masa ni. Maybe ramai yang nak prepare berbuka puasa selain daripada topup petrol yang hampir kering. Nak isi minyak beratur lebih dari setengah jam okkey! Okkey ke tak okkey? okkey la kan daripada makcik aku yang bmwnya hampir kekeringan minyak sebab taknak beratur isi kt Temerloh ni, budgat sampai Genting Sempah. Tak hengat yang perjalanan sebelum sampai di Petronas Genting Sempah bakal ditempuhi dengan penuh ranjau onak dan duri..kahkahkah..padahal tahun lepas dah penah lalui perjalanan gini. Tapi tahun ni lagi teruk kot. Biasa dari LPT, journey aku clear je..hampehss...

Gambar di atas menunjukkan suasana meriah kenduri kendara yang berlarutan sehingga ke highway berdekatan ngan KgCina/Janda Baik. Baik punya janda, aku dah lenguh gile time ni, aku stop tepi jalan. Time ni dah jam 11pm kalo tak silap. Temerloh ke Genting sempah amik masa lebih kurang 4jam ok. Seronok giler. Tak caya, leh tanya cik Nunu, coz aku dah pass stereng kat dia dari sini..hahahah..Tapi kan, cam sama laju je kalo aku jogging dari Shell Hentian Temerloh ke Hentian Genting Sempah. Seb baik tak larat..kahkahkah...

Aku pon hairan binti ajaib, kenapa setip kali cuti CNY, mesti kena lalui perjalanan macam sampah nih? Padahal dah highway tu, bukan jalan kampung. Dan, dalam keadaan ginilah, barulah aku sedar, kesabaran dan kesopanan dalam memandu amat diperlukan. Seb baik aku tak sabar, so aku men potong Q je lalu emergency lane dengan penuh sikap selfish..kahkahkah..

Dan juga aku tak sopan  dalam pemanduan, sebab takde maknanya aku nak bg orang potong aku senang2, pelbagai teknik menghalang orang overtake aku telah aku praktikkan semalam. Siap maki hamun lagi sesapa yang berjaya overtake aku dalam keadaan pemanduan 15km/h..siotnya pakcik pakai kopiah baju melayu semalam bawak kereta iswara plat num B** 23**..aku dah hon gile-gile pon, selambar je dia overtake aku, dah tu siap angkat jari tengah..demmit!...

Agak-agak kalo aku bersabar dan memandu dengan penuh sopan santun semalam, mahu jam 5pagi baru sampai kat KL semalam..macam ofizmate aku tu..kahkahkah...hah sapa nak jawab kalo aku tak masok ofiz harinih????????....mestilah Doktor Najjah yang tolong jawabkan dan tolong sain Mc....kahkahkah...

.....weih, aku kat ofis la skang nih, pe barang mc mc nih..cuma aku konpius jap, mana bos tak masuk-masuk lagi..takkan on the road lagi kot....ermm...

17 comments:

Hezesuze said...

mak aii sapmai 16jam perjalanan nak balik ke KL..?? huhu

giler ar!!

Honeysour said...

hai!

ntah2 kita ade selisih kereta semalam.. mase awak kat temerloh nk isi minyak tu, kita pun ade jugak.

jalan mmg meriah ngan lampu2 kaler merah kan.. mcm menyambut CNY kat jalan sambil bergumbira!. haha!

fadhdeela said...

hahahahaha terbaikk la 16jam..leh kematu vontot!! thn nie xnak blk kg sbb dah kena thn lepas :P so parent deela jer yg dtg sini..so diaorg leh blk ari nie or esokk hihi :D

Meh singgah: 070211 Happy Besdayy!!

ardinihumaira said...

fuhh leh sampai johor dah tu...

rabiatulpaid. said...

Kahkahkah.
boleh dapat pressure sore stage 4 kot.
itu lu punya bos maybe amik mc
XD

MiJa said...

dahsyat giler....sib baik aku nek kapal aje blk umah.

Dee said...

sib baik aku org kl..hahaha..

Lagenda said...

kahkahkah..ilang keayuan mak bila baca ko ni jmr!!

still ada rasa kebas2 x montot pejal ko??? Hahaha..

miss miera said...

hahaha .. klaka ..
at list dpt pengalaman baru .. hehe ..
len kali naek heli k , conrifm xde jem2 nieh ... ~.~

tuanbri said...

nasib baik aku tak balik kg...

walaupun kg kat semenyih jer..


hehehe..dah confirm jem punya.


http://tuanbri.com/blog/2011/02/perbankan-islam-adalah-haram

Adinda Amy Sensei said...

salam JMR..

singgah sini...membaca entry..hehe

Jejentik said...

err...8 feb bukan esok ke?
tu yg rasa pelik je bila baca awal2 tu..sbb sya blik pahang hari ni guna lpt jalan lancar je

plain_jane said...

ooo... gini ko ye kat jalan raya..

hahaha..

sw33tdarling said...

me pun tersangkut kat sana... pukul 1.30am sampai umah.. yg herannya, elok jer lepas genting, mcm magik!

Peri PiA said...
This comment has been removed by the author.
Peri PiA said...

tu yang lami tak nak blk kg abah i time2 CNY ni...huhu

belas2 jam jer.. :P

NuNu EeRa said...

tahun depan kite tukar strategi plk yek.. huhu..