Wednesday, December 22, 2010

Tips Blogwalking : Baik punya tips!!!

Uish berdesup tengok entri nih...
Blogger mana yang tak pernah buat blogwalking. Atau bahasa penuh berimannya, ziarah dari satu blog ke satu blog, ala-ala kawan-kawan tabligh datang bilik korang, bercakap tentang amal dan azam. Yang tak beramalnya, ada lak korang buat-buat tido, lagi teruk ada yang sanggup menyorok dalam lemari. Macam la kawan-kawan tabligh taktao yang ko menyorok dalam lemari tu, kalo akulah tabligh tu, aku tendang je kasi roboh..weih, ni bukan tips blogwalking ek. Ni adab-adab berblogwalking / ziarah blog..ish2..

Meh aku kasi tips sikit. Tapi ni tips lain sikit, saje nak suh korang berfikir tahap kritikal, ala cam critical thinking tu. Niat blogwalking mesti ikhlas ok. Dan tuan punya tanah blog tu mesti mengalu-alukan kedatangan pelawat ke laman blognya kan. Tipulah kalau cakap, ko blogger tapi taknak reader datang baca hasil penulisan ko tu, bek ko privatekan ajer blog tu. Dah namanya mengalu-alukan kedatangan reader, patutnya layanan yang diberi mestilah tahap terbaik kan. Walaupun aku tahu ramai yang cam tak berkenan bila kawan-kawan tabligh datang bilik korang, tapi janganlah sampai menyorok dalam lemari. Ada mak korang ajar adab terima tetamu gitu? Takde kan?
 
Kurang-kurang pasang la lagu Mizz Nina ngan Noh Hujan ke, Justin Bieber, tanda memprotes kedatangan mereka. Ni pon bukan mak korang atau mak aku yg ajar, aku blajar sendiri k .Dah tu, sorok lak radio tu, supaya bila diorang masuk, tak tau nak petik OFF kat mana.

Sama je macam blog-blog yang bila aku masuk, automatik dengar lagu Mariah Carey la, Siti Nordiana seksi auw tu la, dah tu, bila nak OFF, aku tak jumpa mana nak stopkan. Oh shit! Dahtu, kalo bukak banyak-banyak windows, dan kebetulan semua blog yang dibukak tu, memang automatik kuarkan muzik pelbagai irama, bercampur aduk, korang leh bayangkanlah camne bunyi dia. Sekali dengar bunyi cam lagu Nabil ngan Diana Danielle, sekali dengar cam lagu Zaiton Sameon, dengar lagi dah macam lagu Maher Zain pon ada.

....last-last aku campak je lappy ke dindang, baru senyap semua! Tau lak diam.


Angkat balik laptop ni, sambung blogwalking lak...... 







Kesimpulan: Tolonglah remove lagu-lagu yg secara automatiknya ia play sendiri bila masuk blog korang. Kalau nak letak gak, cari coding yang kena tekan butang PLAY, baru lagu tu main. Main apa???? Main lagu tu la ngokkk!!!!!

26 comments:

aNnE said...

huh betul2..bingit telinga ni haa..haha

Jebat Malaya said...

sakit hati ooo cm2... aku cukup meluat bila ada lagu2 nih... dgr je bunyi, aku ttup trus blog tuh.. kbanyakannya pmpuan la..

iQa~ said...

sgt setuju....terbantut kadang2 nk baca entry....last2 i close je window..hahaha....

tQ for d tips~

mummysyafie said...

ala Jamar, blog akak takde lagu. camne tu?

tapi singgah la selalu k

zuar said...

aku setuju...yg tabligh tu..haha..aku pun selalu buat gak kadang2..muehehehe

maslinamansor said...

banyak kali terkena.... hehehe

Prof. Bruttenholm said...

dah jadi lagu rojak gituh...

Peri PiA said...

blh terkejut cipan dibuatnya

Gieyana said...

hahahaha..mmg nk gelak nih! mmg ai pon x suka masuk blog yg da muzik..bingit di buatnya..kakaka

eT said...

hahaha...nasib2...
kesimpulannyer...bila BW off sound laptop tuh...
me dah lama off sound laptop..
nk dgr lagu bukak kt radio ker..tv ker...hp ker..hehe

atty's said...

jmr , blog kty takde lagu tau .

nasib le kat opis ni pc kty silent, jadiknya tade riuh rendah dgr lagu bila window bukak sekali banyak..

tp bila kt umah ..mmg penin
dah jadi remix lagunya ,kucar kacir.

Azuan said...

betul...betul..betul...

- zuriey - said...

diorang lupa perasaan tetamu..hehe..ingat sume org suka

░♥si lampu neon♥░ said...

ALAA DORANG KALAU BACE POST KO PON DORANG WAT TAK DULIK JE JMR..DORG MMG SUKE LAA LAGU TUHH HAHAHA

Lagenda said...

apa kata buat cam mak plak?? Off kan sound lappy kita supaya semua bunyik x leh kita dgr..!!


hahaha..betapa amannya mak berBW tnpa sebarang bunyi2an

mama tisya said...

mmg tk suka gk tp nasibaik kt opis ni mmg sound tu kita MUTE so saper2 yg ada psng lagu ke mmg tkde la dgr cuma kdg2 lupa nk MUTE so bosan gk ler...hehehehe

||| PöJìé PööH ||| said...

Campak lappy ke dindang? Adakah itu permainan an coklat budak2? Hahah..
Erm, Pojie paling hangen kne situasi macam nih mmg Pojie xbaca entri tuh Pojie close terus. Pojie selalu pakai headset kat telinga sbb suka dgr lagu kat pc, bila ada lagu lain xbkenaan rasa sgt sakit ati

PojiePooh; Hanya Satu...

..hizamirahim.. said...

hurm.
tu bukan tips blogwalking.
tu tips blogging.
haha.
XB
apa2 pun, kdg2 lagu2 ni a bit annoying la.
kdg2 la.
bukan semua.
hehe.

ReD Linda said...

uihhh..baling lappy tuh? haha..bagus2. terus diam x berbunyi lagi da..lalala~

darkbatman said...

stuju bro.. yg ko ckp ok lg..klau yg wt en3 pastu kuar hantu, mmg nk skt jantung aku..haihh

hazman aka species1980 said...

Motif entry yang amat bagus.......kalau aku pun ade blog cenggitu memang pangkah je jawapnyee....hihihihi

NUNU EERA said...

klu lgu Faizal Tahir or Maher Zain xpe.. kan..?

IRAH HAJERAH AZMAN said...

hahahaha.... kadang2 aku tros tutup semua window. Selalunya kalo Blogwalking ni aku mute speaker teros utk mengelakkan serangan jantung xD

Nur Misnan said...

salam.. selama berBW tak pernah plak
jumpa blog keluar hantu... hu3

cek chun said...

gara2 lagu jugaklah, dah malas mau p bloglarian. sengal ahh

Kaseh NazLieza said...

bro lg sng klu off speaker..ahahaha...tu la yg lieza selalu wat...ahaks..