Wednesday, December 8, 2010

Tips Blogging: Apa guna WATERMARK di alam cyber & TUTORIAL:DESIGN WATERMARK sendiri!!!

Ada gak yang tertanya-tanya, apa guna watermark, atau tanda air ni pada setiap gambar kita? Owh untuk elakkan daripada disalahpakai, tapi kalo gambar ko tu gambar biasa ajer? Weih, kalo muka ko sorang, dan ko tengok je, memang la rasa cam biasa, tapi kalo gambar muka ko tu, orang copy paste, then create Facebook dan letak muka ko tu sebagai profile pic tu camana? Sakit hati tak? Nak tao camana rasa, better tanya ngan cik RedbloodSnow, si Zie nih, coz sejak aku kenal dia di blog ni, dah banyak kali orang cilok gambar dia, almaklumlah muka si Zie cun melecun, putih mulus, sesuka hati je pencilok tu mengakui itu mukanya..sangat sedih....~

Kalo malas sangat nak letak semua watermark kat pic yang korang upload, at least letaklah kat gambar yang ada muka sendiri. Sekurang-kurang dapat mengurangkan kejadian cilok mencilok gambar profile lagi. Weehooo...meh cni aku nak ajar cara simple nak design watermark guna Photoshop CS3..CS versi papepon tak kisah le...

Memula, ko design luh camana rupa watermark korang tu. Ikut design sesedap rasa&hati korang ye..
Designation tu atas kekreatifan masing-masing ye. Tiada kaitan antara yang hidup atau yang mati..hahaha
Langkah seterusnya, kat tool tu, korang pilih Rectangular Marquee Tool tu(seperti pix di atas) then wat la border di sekeliling design Watermark korang tu. Kalo tak faham BM aku, sila tengok pic di atas, kalo cam ala-ala rabun dekat, leh klik kat pix tu untuk tumbesaran yang sihat!!!
Seterusnya, korang pergi kat EDIT, then pilih Define Brush Preset. Then dia akan kuar satu space untuk korang save name untuk design watermark korang tu. Pastu klik OK! Tengok pic di atas lagi ye..

SETEL!!! Kalo tak percaya watermark korang dah siap ke belum, kat Tool tu, sila pilih Brush Tool. Then ushar lah design terbaru watermark korang tu...Tengok gambar kat bawah ni pula kalo ngak faham lagi:-p
Sekarang korang dah ada watermark sendiri!!! Eh, camana nak guna??? Aik, design dah reti, guna la konpius ek. Meh nak ajar lagi...Mula-mula pasti korang ada gambar yang nak dipatternkan atas nama hak milik mutlak korang, drag masuk dalam Photoshop CS3 ni ye.
Macam tak biasa, pilih Brush Tool, then carik watermark korang. Bila korang klik kat watermark tu, dia akan kuar design watermark tu ala-ala transparent toyol casper gitu. Boleh dibawa dan diletakkan di mana-mana posisi yang kamu suka ye. 
Taraaaaa...dah siap...nak selamat lagi drp muka kamu dimanipulasi oleh golongan yang tak bertanggungjawab, letak ajer watermark tu betul-betul atas muka korang, tapi kurang opacity ke 40%...

Harap tutorial bergambar iye-iye daripa JMR ni leh membantu korang yang tertanya-tanya camana nak design watermark ngan cara simple. Ni salah satu daripadanya la kan. Mungkin ada cara yang lagi simple, boleh la dikongsi-kongsikan. Sharing is caring, aite?..Aku ni bukannya ada bakat mengajar sesangat, kalo korang tak faham pasal ni, jangan segan silu, CONTACT aku ek...enjoice!!!

20 comments:

ardinihumaira said...

huu dni photoshop pon nan ado. sedih ni. kalo donlod asik takleh bukak.. wuwuwu makin menanges :'(

Lagenda said...

Mak ni ngonk menda2 cenggini.

Cara mudah?
Tempah pd org yg pandai n tgk cop je kat pic kita tu..hahaha. cuma, wlupun cop, rasanya pic kita tu leh di crop kan?

J.M.R said...

lagenda: tu psl sy cakap mak, cop je kat muka kita tu, kompon selamat..hahaha

dni: nak software tu x?

ciK mOt ©™ said...

aku tak kisah...sebab aku tak cung...so takde orang berani nak cilok mengaku itu muka dia...lalala...

jmr...bila nak wat header kat kita ni...baper kena bayar???hehehe

Muka Haluih (MH) said...

Tapi klu ade hamba Allah yang pandai cut2 tu mcm ne?

baincardin said...

thank you for sharing! ^_^

Sarah-rah-rah said...

thank you for the tutorial bro ^_^

cikpia said...

perlu ek.......????

||| PöJìé PööH ||| said...

nak selamat lagi drp muka kamu dimanipulasi oleh golongan yang tak bertanggungjawab, letak ajer watermark tu betul-betul atas muka korang...
Hahahaha, xleh blah!

zuar said...

terbaik r bro..minat benor ngn tips photoshop ni^_^

░♥si lampu neon♥░ said...

PICTURE AKU BANYAK YANG COPY PASTE..SESAPE NAK AMIK AMIK LAA HEHEHE =)


BUAT KAT ADOBE CAM SUSAH JE..KALAU PAKAI POTOSCAPE PON TAKPE KAN?

© bLurr said...

kalau gambar banyak, serius leceh gila nak buat yang transparent. :P

- zuriey - said...

mekacih for this awesome tuto..nak buat nantilah

darkbatman said...

bgs ne bro.. ak ne salu gak kene curi..tensen je

qaseehatiku said...

blm try lak yg ini..tp yg nie buli bt sekali harung tak utk satu album pnya pics..maksud nya x pyh la bt satu2..penat n malas lah mo 1 by 1 bubuh benda2 nie..hehehe..tq

qaseehatiku said...

blm try lak yg ini..tp yg nie buli bt sekali harung tak utk satu album pnya pics..maksud nya x pyh la bt satu2..penat n malas lah mo 1 by 1 bubuh benda2 nie..hehehe..tq

NUNU EERA said...

nk gak watermark ade luv ni.. cantek..;)

Kaseh NazLieza said...

satu hari nti akn contact u jg..ehehehe

MiszNoRuL said...

thanks for ur tips..
nk ty kalau pakai photscape boleh tk..tk pro la pakai photoscape..tau edit2 je ..

Redbloodsnow said...

hahaha..oo ini ea tutorial yg ko ckp ade name aku ea...hikss. letak jer bro. lg aku suka taw. leh nompang glemer d blog ko..hahaha :P

haipp..memandai je ckp aku cun melecun. kan dah masok bakul angkat sendiri dh aku skrg nih...wakakakaka :P

haaa uols! better watermarkkan uols nyer pic. sakit ati wooo if ade fakes yg sgt menyedihkan claim pic tuh pic dorg..haktuihhh.