Friday, December 24, 2010

Mapley Lebih Baik

Pagi tadi, on the way ke Jalan Raja Chulan, singgah pekena roti canai kat satu kedai melayu. Aku considered kedai melayu sebab ada roti canai, nasi lemak , karipap, kuih kuih tradisional, dan kebanyakan yang ada kat situ pon muka-muka cam aku jer. Tak putih melepak, tak hitam legam sangat. 

Sampai dalam jam 8.55am, intai intai meja kosong kot-kot ada chance dok tepi awek nak gi ofiz ke, harem, semua pangkat makcik-makcik aku jer.

Aku order roti kosong+roti telur banjir dan cik Nunu lak roti kosong sekeping, diet katanya. Aku kira standard la dua bijik tu, kira seimbang la kan. Tak lebih tak kurang, cukup sampai lunch break nanti..ahakz. 

9.02am, cik Nunu punya dah sampai. Aku remindkan lagi akak yang amik order tu pasal aku punya order, takot dia terlupa. Lapar beb pagi-pagi nih. 3minit pastu, aku ushar akak tu, sambil jeling sikit, terus dia wat muka macam 'ha, baru tingat ko nyer order dik...'..terus kelam kabut nak intai roti atas kuali leper tu. 

Tetiba datang kat aku, tanya aku, " Roti kosong satu, roti telur satu ye dik " ..aku iye kan ajer..

Cik Nunu dah half makan tanpa peduli tekanan perasaan aku time tu. Aku ushar brader berkemeja kemas depan aku, datang lepas aku. Tapi dah suku roti telur masuk perut dia. Takleh jadi, dia datang lambat, tapi dia dapat order luh, dah tu roti telur sama cam aku lak..

9.10am, akak tu datang lagi kat seat aku. "Adik order apa tadi ye? Roti telur satu, roti kosong satu kan?" .

"Iye kak, roti kosong satu, roti telur satu...."

" Eh, tadi cakap roti telur satu, roti kosong satu....banjir..kan?kan? " 

Ya Allah Ya Tuhanku, ko ampunkanlah dosa akak nih kalau dia tak semayang subuh pagi tadi..

..Aku terdiam kejap, konpius ngan order aku sendiri. Cik Nunu tengok aku, aku tengok dia..Dalam hati dia cakap kat aku, "sabar bang sabar...." sambil hulur saki baki roti canai dia kat aku ngan muka kesian...





....tobat pasni tak singgah makan dah kat situ. Saat gini la teringat ngan mapley, servis pantas dan cekap, kalo patung mekdi yang kaler kuning merah tengok pon jeles..belum sempat aku duduk lagi, nescafe tarik dah ada depan mata....

10 comments:

Lagenda said...

Yeeeeeeeeeeaaah!! Nnt kita lepak mapley ajelah lbh baik!

Mak pun ada gak peel buwot cenggini. 1x kali kasik servise cam hampeh, anak2 n mak dah siap2 pangkah tobat x akan jejak dah ke kedai tu

Peri PiA said...

Tu la, penah kena gak LAYU jer servis

tapi kan,kalo p sentul dpn sikit dr steseb LRT sentul TIMUR,selekoh nak msk tok senu...cube try ROTI CANAI U-TURN melayu sedapppp :))

Order roti canai kosong cpt,eh u like my hubby 2 keping hehe

atty's said...

itulah kadang org amik order nie ,
kalau ingatan tak berapa bagus , bawak lah paper ngn pen..tulis ..

..hizamirahim.. said...

haha.
kesian.
XD

peah @ peps said...

takpela..mana tau..next time order roti canai dapat chicken chop....rezeki bro..

Challenges of a Working Mommy

maslinamansor said...

akak tue sengaja nak bg ko duduk lama2 la tue...

kalau aku pun, mmg tobat tak p dah kedai tue..

ejaMaria said...

sian...

ciK mOt ©™ said...

tetiba nak jawab soklan kat blog saya kat sini...
hehehe...

FS naik heli syarikat helistar bawah eurocopter tu...no pendaftaran heli 9M BSS aircraft jenis AS332L :P

ciK mOt ©™ said...

jom mekdi jom...awak belanja...hehehe

JAI said...

Hahaha..aadeyy..Jalan R.Chulan area tempat kerja gua tu bro..meh hang tunjuk kat mana kedai dia..hehe