Monday, November 1, 2010

ADELE : RISE OF THE MUMMY

Ok..kalu tengok trailer, cam action movie, cam sekumpulan mumia/mummy tetiba bangun then serang manusia moden, cam tetiba ada war antara mummy&human..tu pandangan aku biler layan trailer, tapi sebaik ajer bontot dok kat seat GSC Pavilion. baru je start Rise of the Mummy ni, oh gosh, aku dah start gelak terbahak-bahak. Ni sah-sah dah macam cerita Night at the Museum...
Mengisahkan Adele Blanc-Sec, seorang wartawan muda yang sanggup melakukan apa sahaja untuk menyelamatkan adiknya, yang hilang nyawa akibat smashnya. Oh ya, aku suka scene batang jarum tercucuk kepala adik dia sampai tembus tengkorak. Nice shot! Dalam usaha mendapatkan pakar perubatan di zaman Firaun Ramsee 2, Adele sanggup ke Egypt dan cuba membawa pulang mumia yang dikatakan doktor pakar ke Paris.

Ok, babak lain lak. Pada masa si Adele ni cuba mendapatkan keranda mummy dari Egypt, telur pterodactyl yang berusia 136tahun, tetiba menetas di Paris. Dan setiap gerak laku pterodactyl tu, tele pati ngan seorang saintis. Pakcik saintis tu angkat ketiak, burung tu angkat kepak, kalo burung tu geleng kepala, pakcik saintis tu pon geleng kepala gak. Kecoh satu bandar, bila burung ni bertindak ganas di sekitar bandar..
Finally, Adele berjaya gak merempat keranda yang berisi mumia doktor pakar kepada Firaun Ramses 2. dan dibawa pulang ke rumahnya dalam misi menghidupkan kembali adiknya. Korang tao? Penat2 dia usung keranda ni, penat2 dia pujuk si pakcik saintis yang tao berhubung dengan roh mumia utk bangunkan balik mumia in, penat2 je dia buat untuk adiknya, sekali dia tersalah bawa balik mumia. Tu act bukan doktor pakar, tapi pakar fizik nuklear..gilos, time ni aku dah takleh tahan gelak, memang aku gelak gila-gila. 

Cerita jenis gini memang aku tak belah, korang bayangkan mumia yang tinggal tulang je, jalan terkedek-kedek. nak kata kiut, cam rasa nak bg penampor jer..hahahah..korang layan je la. Ringan-ringan ok lah kan kalo citer gini. Lagi better drp korang layan Cuti-cuti Cinta tu..hahahaha...:-p

5 comments:

Ery Farieha said...

macam best

nak layan rabu ni

hehehehe

aku zaty said...

thumbs up!
memang best citer nih..
suda layan..
ngee~
:)

darkbatman said...

haha..best gile review ko.. tergelak2 ak.. konpem mgu ak nk g tgk!!

NUNU EERA said...

mumia tu cute mcm adele..kan..?

Anna Boleyn said...

haha. nak kena tengok ni! :)