Saturday, October 16, 2010

Tips Fotografi : Crop & Resize Gambar

Dalam berblogging, rasanya entri dengan gambar-gambar yang cun+cute akan menarik lebih minat readers untuk habeskan membaca satu-satu entri kan. Ye la kan, kalo ayat panjang berjela tanpa letak sekeping gambar pon, pasti buhsan gak kan. Tol x?

Tapi kalo letak gambar ngan mulut senget, kepala herot dan hidung bengkok pon agak kurang sopan dan mencacatkan lagi kecemerlangan entri itu gak kot. Uish, tak faham ke apa yang aku maksudkan?
ok, katakan ini gambar asli ;
Tetiba lepas dicrop & resizekan sikit gambar tu, dan diupload dalam blog korang, gambarnya jadi camni..
Yup, pixelnya pecah, takpe, abaikan yang tu dulu, yang aku nak cakap, muka yang dah comel2 bulat tetiba jadi lonjong atau memanjang. Camne kalo jadi melebar camni lak, tak ke lagi haru kan...

Kan tak elok kalo gambar dah jadi gitu. Tak kira la korang edit pakai CS3, CS5 ke, Paint ke, Picasa ke, masa nak resize gambar tu, silalah tekan SHIFT+leftklikmouse masa tarik cursor untuk resize. So that, tumbesaran gambar tu jadi sekata disetiap sudut. So takde la ada belah yang memanjang, ada belah yang memendek. Sakit mata nengoknye. 

Faham x? Asasnya, harus ingat, masa nak tarik bagi gambar besar, harus tekan SHIFT serentak ngan klik mouse.....senang je kan?


4 comments:

mizz sue said...

OYEAHHH...TENKIU BG TIPS NI

Lagenda said...

ooooooo..gitu yek?
dpt ilmu lg arini..tq!

.s.o.f.i.a. said...

ooooooooooooo............. thanks!!!

pApAmAmAzArA said...

bnyak ilmu dah dapat Thanks....please be my follower also....