Thursday, October 28, 2010

Korang berfikiran positif atau negatif?

Korang pernah terpikir tak, yang korang ni sebenarnya berfikiran positif setiap masa atau pun tidak? Maksud aku, camana korang judge something yang orang lain lakukan, adakah korang selalu berburuk sangka atau berbaik sangka atas kelakuan orang di sekeliling korang. Meh aku nak gitau salah satu cara, ni pon aku dapat info masa seminar yang not bad la, lebih kurang seminar kepimpinan gitu,  kat company aku..Sebelum tu, cuba korang sambung ayat di bawah ini....

" Mereka selalu....." 


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
dah buat ayat belum?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
eh2, dah sambung lum ayat tu???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ok2..dah ada ayat tu ek..?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ok..dah ada ayat sambungan tu kan. Gini, kalo ayat korang tu ada word " bersama-sama"..contohnya "Mereka selalu bermain bersama-sama" . Itu bermakna korang sering berfikiran positif. Kenapa ek? Sebabnya, bila takde word "bersama-sama", ayat tu berbunyi, " Mereka selalu bermain"..kan lebih negatif bunyinya. Tapi bila bersama-sama(together), bunyinya lebih positif, lebih mesra, lebih ada semangat setiakawan. Betul tak?

Act, watever korang sambung ayat tu dengan adanya "bersama-sama", akan ada feel ke arah positif. "Mereka selalu makan di pejabat bersama-sama"..kan lebih positif bunyinya berbanding dengan "Mereka selalu makan di pejabat".. 

Eh, tapi aku tak setuju sgt ngan presenter tu. Sebab ayat aku cam ni " Mereka selalu kentut"..tak bermakna aku berfikiran negatif, sebab kalo letak word tu, ayat tu akan jadi " Mereka selalu kentut bersama-sama"..erm..bukankah lagi busuk kalo satu ofiz kentut serentak!!! :-p

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ok, dah tengok gambar kt atas tu kan. Apa korang pikir pada awalnya? Act, saje nak test lak sama ada otak kamu kotor atau bersih..hahaha...tepuk dada, tanya iman....:-)

9 comments:

ardinihumaira said...

lampu! hiksss

CT said...

lampu....wpun mula2 mcm pk lain sket...ekekeke

.s.o.f.i.a. said...

naseb bek mata blur, tak pakai spek. so tak sempat buat sebarang spekulasi..... =)

Lagenda said...

Yesssss..mak berfikiran positip sbb mak nmpk lampu!! X nmpk benda lain haa..

darkbatman said...

hahaa.. ape aku pk ''eh apsal ade gambar bontot''.. jujur kan? tp lelaki x normal x pk cm2..ahahahaa

Hazzy Ishak said...

2 kali tenung baru nampak lampu
HAHAHA

kantoi

ciK mOt (",) said...

lampu...seee...pikir positif ni...hahaha

- zuriey - said...

mula2 nampak gambar ehem2 pas2 baru nampak gelas..huhu

Anna Boleyn said...

tak mo ah bgtau pe yang den pikir. miahaha ;p