Saturday, September 4, 2010

Target Raya 1431h

Walaweih raya dah dekat. Tetiba buat muka terkejut lepas tengok kalendar Islam. Dah masuk 25 Ramadhan kah? Wah sekejap je rasa masa berlalu ( buat-buat terkejot nih, cam tak caya..) Lagi 5 hari nak raya ek? Dan membe2 mula dah berduyun-duyun balik ke kampung laman masing-masing. Aku? Ye, masih senyum di KL ni, layan bazar Ramadhan, berusaha cuba melupakan suasana hari raya yang makin hangat. Weh, mana best nak ingat time-time raya kat KL nih. Tunggu Rabu ni la kalo nak ingat pon (kompom balik ni jalan jamm...)..aiyaaa...

Cakap je taknak ingat kan, tapi kalo suasana di pagi raya tu, dah jelas terbayang. Nak2 kat ofiz dok berkumandang je Satu Hari di Hari Raya la, Salam minalaidilwafazinla, Sesuci Lebaran la..huh..mencabar tol..

Target di pagi Raya nanti..nak melantak puas2la..puas giler babeng la..mungkin ada yang cakap, kat kedai pon banyak jual..Uishh..jangan cakap gitu, kat kedai tu feel dia lain. Lagipon kat kedai kena amik kuantiti yang berpatutan dan perlu bayar ok. Tak kuasa nak amik banyak2..tapi bila tiba raya, dunia ni ana yang funyer lah!!!

Sate dibakar sendiri tapi takde la buat sendiri. Order yang dah halfcook. Sambil bakar, leh melantak sesambil Terbaek woo..pagi-pagi raya lak tu. Sedar-sedar dah lebih RM20 sekali ngap..ala, sikit je tu...
Taktao nape, kalo kat tempat lain, lomang ni senang je nak dapat. Tapi kalo kat kg aku, sgt susah ok. Bukan sumer rumah ada. Kalo ada pon, yang beli jer. Rendang lak, nak dapatkan yang terbaek, susah woo..Seb baik cik Teh aku terer buat, harap-harap tahun ni ada lagi..huhuhuh...
Nasi himpit atau aku panggil nasik kapit. Makan lak ngan kuah kacang. Layan woo..sambil tengok sarkas..eh, skang ni dah takde sarkas ek time raya. Dulu-dulu time raya, layan sarkas memang buat malas nak kuar umah..

Aiyoo..aku cari gambar nasi dagang dalam EHD, tapi takde lak. Malas nak google. Tapi korang tao kan camano rupa nasi dagang tu. Cuba bayangkan jap..( XXXXX ).. Haah, act yang tu lagi banyak aku melantak time raya. Nak2 kalo kat umah kaum kerabat, sodappp giler. Lagi sodap drp nasi dagang yang mahal giler kat K.Terengganu tu. Bekpes, lunch n dinner pon aku blasah benda ni je silap2...yuhhuuu....

Eh..dah subuh kah..dah2..dah time tu puasa ni. Kang meleleh lak air liur aku..Malam ni pas berbuka, imagine lagi ye....

9 comments:

ardinihumaira said...

best ooo makan satay pagi raya. nyum!!!!!!!!!! mabeles.. bese pagi rayaada nasi kerabu, nasi dagang, satay, roti jala, dengan lontong. keluarga besau la katakan... hehe.. penuh gegak gempita kat kampung ;p

ejum said...

hadoi, puasa lagi ni..aku dah lapor dah ni JMR..mcm mane?..sate kajang kite malam ni..haha

lionteen said...

lionteen pun xsbr nk mkn nasi impit..yuhuuu!!!

MieZa said...

dah meleleh....huwaa~~

~~Ciklinn~~ said...

adesss pagi2 ni membaca entry ni.. ciklinn pun dah mula verangan2 nie

NuNu EeRa said...

target raya sy ialah duet raye..;)

Kaseh NazLieza said...

tu dia...mode raya sudah mali...huhuhu

Nina Nurziana said...

tgk gamba je da lapa... adesss

PinQib said...

aku ngidam chesekek.. kamis ni mesti wat satu!!!!