Sunday, September 5, 2010

THE MANHATTAN - Fish Market : Seafood platter for 2, tapi cam sorang je makan

Jilat jari luh ye. Opss tapi lepas masuk waktu berbuka le ye.  Berbuka aku hanya sekadar set order, tak kuasa nak berbuffter-buffet nih, tapi kenyangnya ya Rabbi, cam ngalahkan set buffet lak. Atau mungkin aku salah strategi melantak makan kali nih? Oh ye, nak makan banyak atau buffet style pon kena ada strategi gak kan, kalo ko makan, then asik telan air je atau makanan bersup, jawabnya memang takkan mampu sumbat makanan banyak la, coz perut dah penuh ngan air.
 
Taraaa..Seafood Platter for 2!!! macam2 ada atas garlic rice tu. Ada prawns, fish fillets, oyster, calamari & potato chip. Kiranya cam nasi berlaukkan makanan lauk la kan. Cicah lak ngan dip-dip yang leh tahan sodapnya. Sangat mengeyangkan utk dua orang berbuka puasa, dah tu dapat lak ais lemon tea yang sesuka hati nak tambah brapa kali. Kembung perut gue!
 
Oh ye, Fish Market ni act kat e@Curve. Mula-mula nak reserve tempat kat TgiF kat The Street, skali tengok dah fully booked. Mak ai, baru kol5 dh pnuh. No wonder, kat area DCurve wiken-wiken gini memang padat ngan lautan manusia, nak-nak seminggu sebelum raya nih. Sabor je la..nak carik tempat berbuka pon kena pantas la jawabnya.
 
Last minit nyer choice pon not bad gak kan. Aku suka envi deco dalam pasar ikan nih. Siap ada cermin terpampang besar, clear leh nampak lubang idong orang belakang aku, tanpa menoleh ke belakang. Tengok la gambar atas ni, tu cermin ye, bukan direct aku capture. Bila ada cermin besar gini, kedai makan yang kecik pon leh nampak besar dan luas kan. Baru best nak menjamu selera time berbuka kan...

JMRpssstt: Tinggal berapa hari lagi kan nak beraya, so camna persiapan? Dah ready sumer???

12 comments:

Ery Farieha said...

sedapnyeee!

lame x makan ni
tunggu org blanje
hahahahaha

lionteen said...

beshnyee..
terase ingin berbuke di luar..
bosan jugak kan klau hr2 buke kat luar..
huhu

NenekPenne said...

i makan seafood platter for 2 tu kan, boleh kongsi 4 orang... byk dan tak larat...

fatynlicious said...

rasa sedap tapi tak pernah try,
ada setengah orang cakap kalau makan gitu muak. tak tahu lah kan sebab dia seafood ja.

anyway, selamat menyambut lebaran!

~ ReD ~ said...

weeiii...byk kot kalau 1 hidangan. kenyang gila kalau makan...isk..

azieazah said...

Kalu tak siap persiapan pun, raya tetap mari. Dan raya tetap raya...hehehehe

ken said...

setiap kali saya pergi ke manhattan fish market, saya akan order seafood platter for 2.. sedap! =)

Heidi Shafiq said...

ko dah bayar 'zakat blogger'?
senang je.. blanje aku kt kedai ni..
:P

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
HA..BACA PANTUN NI DENGAN NADA DAN INTONASI YANG BETUL....

kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang singgah berbuka
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite cerie
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis...
Padangbesaq kecik aja
Tempat siamlalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..
Joommmm balik kampung kita berhari raya... Pesanan kami berhati-hati ketika dalam perjalanan pulang kekampung halaman... ingat orang yang tersayang yang menanti kepulangan anda...

ardinihumaira said...

nyummm! dni nak mintak sket ;p

Lagenda said...

Drol dah nih!!! Cesss...

Kaseh NazLieza said...

wah...bestnyer..mesti buka puasa dgn cik nunu kan...