Sunday, September 26, 2010

M.A.G.I.K.A -filem musikal: KRU Studios

Baca preveiw&review pasal Magika pada awalnya sangat membuang masa. Atau memang dah adat/sikap orang kita, yang lebih suka menilai awal-awal a.k.a prejudis. Atau mungkin selera kita berbeza-beza, this is the precise answer. MAGIKA adalah filem musikal, dan berkisahkan cerita-cerita dongeng dari zaman2 dolu lagi, cam Badang, nenek kebayan, bawang putih bawang merah dll. So, sebelum terjah ke cinema, haruslah set mind, ini bukan cerita Resident Evil mahupun Harry Potter..peace!
Kalo readers tanya pasal MAGIKA, kompom aku kasi 4.8/5 bintang. Berbanding ngan filem2 Melayu lain, Magika adalah yang terbaik, bagi aku la, bukan semua orang k. 1st scene yang ada berbelas2 body Maya Karin pon dah leh agak camne gempaknya graphic yang digarap oleh KRU-Norman,Edry&Yusri. Rasanya kalo filem Melayu lain, kalo nak buat 2 watak oleh pelakon sama dalam satu masa, mesti nak kena sorok muka la, nampka body saja la..kan?

No wonder kalo bajet untuk bayaran pelakon dah RM500000 coz ramai pelakon2 Malaysia yang berstatus tinggi dalam Magika ni. Dato Jalaluddin Hasan, Vanidah Imran, Norman Hakim,  Nabil, Ogy, Mawi, Diana Danielle, Ziana Zain dll. Magika, filem musikal pertama Malaysia yang bertotal koskan RM2.4juta, dengan 14buah lagu yang catchy, ni baru la filem abad baru. Ni asik-asik, filem cinta2, rempit dan dunia koporat, pastu bunuh2..booooring!

Aku tak bandingkan Magikan ngan Sweeney Todd, tapi aku bandingkan dengan filem2 Melayu/Malaysia yang lain, ni yang TERBAIK. Series..walaupun ada la 2,3 kelemahan yang kantoi. Sapa sangka KRU yang dulu budak2 rap yang selalu diperli,dikutuk, kini ada produk terbaik. Belum kuar Hikayat Merong Mahawangsa lagi tu...

96minit mengadap skrin, aku tak terasa ngantuk pon. Jujurnya, ni 2nd time aku tengok filem musikal selepas Sweeney Todd. Yang 1st, memang aku kantoi tertido la. Tapi antara film musikal & teater musikal, aku rasa aku lebih sukakan teater musikal. Feel dia lain wooooo....~ Korang lak camner???

15 comments:

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Wah ni rasa macam nak pegi tengok. Thanks for the reviews. Saya promote dekat my twitter ek :)

ardinihumaira said...

belum tengok lagi... nak tengoklah ;)

azieazah said...

Kak Azie hari-hari dengar promo filem ni di radio Hot.fm siap ada artis yg berlakun tu di konti. Memang dengar pun dah best.

1st yg buat Kak Azie tingin nak buat adalah "KRU" itu sendiri. Apa saja hasil produk dari KRU, Kak Azie tabik!

Anak Melayu yang sangat kreatif dan berani.

Dah plan nak bawa anak2 pi tengok hujung minggu ni.

PenuliS said...

unik dr filem yg lain.

finger notes said...

Saya memang nak tgk, kondisi bdn tidak mengizinkan apatah lg di sini tiada lg cinema megah berdiri. Keciwa.

ikanbesh said...

best okeh citer ni...
kuar mesti puas hati...
i tengok sampai habis semua2
gelap da panggung baru kua

e-liex said...

wah~ cambest!
p/s- wall street DAMN BORED. 2 me la.

si kosong said...

aku da tgk citer ni..mmg best..

NuNu EeRa said...

yups.. love da magic touch from edry..;)

.s.o.f.i.a. said...

argh!!!! benci!!!!! filem lum sampai sini!!!!!!!!!!!!!! oh no!!!!!!!!!!!

Sesumpah said...

ohh thanks weh. aku nk tgk, tp takot xbest

pasni nk tgk!

- zuriey - said...

best ker?? cam nak tgok je

enyheartsdiamond said...

sweeney todd best! ending dia tak best :')

IxoR@ said...

cik pora teringin nak tengok tp tak de sape mau teman....

huhuhuhu....

Kaseh NazLieza said...

suka lagu tema dye..