Monday, August 23, 2010

Restroom Advertising || Potensi IKLAN DI JAMBAN

Pernah masuk toilet kat shopping mall kan? Pernah masuk toilet kat masjid kan? Pernah masuk toilet stesen bus atau LRT kan? Kalo korang masuk toilet, jarang ada orang tenung lubang mangkuk tandas mahupun lubang najis, biasanya ramai yang akan tenung dinding atau siling bila 'melepas hajat' masing-masing...
Ramai yang menyedari potensi tinggi mendapat pelanggan/client melalui cara pengiklanan di media-media lain seperti iklan di kaca TV, di billboard tepi jalan, di dinding bas, di dalam LRT ataupun melalui internet seperti blog/website. Tapi mungkin ramai yang tidak menyedari potensi toilet/jamban/restroom yang mampu mengiklankan produk/servis kamu kepada ramai lapisan masyarakat. Yela kan, sumer orang masuk toilet yang sama tak kira yang tua atau muda, Chinese atau Melayu mahupun India dan tak kira status , CEO, doktor atau sapa ko..btol x? 

Kata Marketing Director 24 Hour Fitness, J.J Johnson;
" We reach an active and diverse population through (indoor advertising) "

Kata CPA, Bank of America, Daniel R.Martin;
" When I first heard about it, I thought it sounded crazy. But the next time, I was in a public restroom, it made absolutely perfect sense. I called and bought advertisement the next day and have yet to regret that decision " 

Sudah faham kan camana potensi cara pengiklanan ini, Restroom Advertising dalam bahasa sopan atau IKLAN JAMBAN dalam bahasa yang agak sempoi..ekekeke..

So, bagi mereka yang terlalu taksub untuk mempromosikan blog sendiri, since Gengblogger ada problem 2,3 hari in, dan aku baca byk entri yang mengeluh pasal GB ni, why not korang cuba promote blog korang melalui kaedah ini lak. Kamu pasti tidak akan menyesal...hikhikhik..Kalo nak tahu camana berkesannya cara pengiklanan ini, mungkin korang leh tanya pada Bohsia Mintak Pancut Dalam seperti dalam entri bro Eyriqazz itu..



15 comments:

Kancilbiru said...

wahaha..menarik tu..sambil uh uh boleh baca iklan...:P

Matjoe said...

haha, nod a bad idea,

btw, try adjust2 skit survey kt nuffnang nkgo, insyaAllah dpt kot BE

ejaMaria said...

hehehe... ok utk iklan lain... bukan utk iklan makanan... :)

||| PöJìé PööH ||| said...

Ok gak kann.. Agak²nya lepas nih Pojie letak URL blog Pojie kat setiap pintu tandas, agak² naik tak trafik? Hahaha!

Love,
PojiePooh Abdullah

NuNu EeRa said...

haha.. mcm tau je.. hahaha.. (guling2..)

Seimura said...

ahahahaha. good idea.

~~ciklinn~~ said...

hahaha strategi menarik..sbb mmg kalu masuk situ mesti tgok depan pintu.. hahahs

ezam said...

suka yg bohsia minta pancut dalam tu...

eh...



astopirulloh puasa ezam puasa...



hiks~

ardinihumaira said...

hehehe... membaca budaya kita :D

~ ReD ~ said...

hehe..aah la kan. try tukar style pengiklanan plak. kot2 berbaloi ke kan..:D

Kepada Yang Berpuasa; Fuck you Off!

Kantoi! Ustazah Curi-Curi Makan Di Bulan Puasa. hoh!

mummysyafie said...

macam² cara nak wat iklan ni. hihih...leh letak link blog kat situ gak

lionteen said...

ley lak mcm tu kan..
skurg2nye xde la bosan dlm toilet tu..
hehe

Eyriqazz said...

dunia pengiklanan..memang kreatif dan boleh buat byk duit...

ken said...

creative advert method =)

Anne Boleyn said...

den pon ada terfikir gak nak iklan blog HLN dlm toilet. kikiki. klu de terjumpa tu.. phm2 je la yer :p