Wednesday, July 14, 2010

||ZOOM|| Taman Tamadun Islan

Ahakz..sesi promote negeri sendiri lak ye. Ini untuk mereka yang terasa akan ke negeri Terengganu dalam masa terdekat nih, satu tempat yang aku leh suggestkan, pastikan korang ke Taman Tamadun Islam(TTI), terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. TTI terdiri drp Taman Monumen & Masjid Kristal. Taman Monumen terdiri drp replika masjid-masjid di serata dunia.
::Peta arah ke TTI, sponsored by Trisya Homestay::

Kalo orang tanya aku best ke idak TTI ni, aku jawab BEST. Kalo orang tanya sebab apa, aku jawab "Pergi dulu baru tau...". So, last 2weeks adalah visit aku yang ke-2. 1st visit adalah last year, dan tahun ni nyer visit sbg tourist guide lor kepada cik Puan. Katanya dia tetamu, aku tuan umah, so kena jadi driver&tourist guide..
Lebih 21 buah replika masjid terdapat di sana. Pelbagai bentuk dgn architecture yang menarik. Seb baik replika je, kalo idak tak tao nak solat kat mana satu. 
Masjid Besar Agadez, Niger. Pernah pergi? Aku dah.....
Setting khutbah di Masjid Al-Hambra, SPAIN. Ingat nak ajak Torres, Casillas datang sini nanti..
Dah namanya replika kan. Ni Masjid Mohammed Ali, Kaherah, Mesir. Jauh woo...
 Masjid Tengah Pattani, Thailand
::Masjid Xian, China::
Cantik kan? Batu marmar hi-quality tu woo..
Hambek..kembar 4 di Masjidil Harram, Mekah

Act banyak lagi gambar yg nak up kat sini, kang aku up sumer, setengah jam loading utk page ni saje lak. Nanti lak aku up kat Flickr JMR/ Photoblog JMR. Tak berkesempatan nak upload sumer pic2.

Memang berbaloi2 dtg ke TTI ni. Selain Taman Monumen ni, Masjid Kristal juga sangat cantik. Ha, kat situ leh je kalo nak solat. Then amik2 gambar kat situ. Next entri aku kasi citer pasal Masjid Kristal lak.

Sesapa pasni yg datang Terengganu, leh jer nak hire aku sbg tourist guide korang, tu pon kalo aku ada kat Terengganu le. Hikhikh....

9 comments:

~ ReD ~ said...

suka tgok pic yg last tu...:D

Latest Entry : Miliki Kereta Mengikut Umur Anda. Tengok Mana Yang Sempat Laaa...

cik selamah kundang said...

cam cool

maslinamansor said...

pergi ke sana adalah acara wajib bila berkunjung ke terengganu...

suka juga tengok the last pic...

Matjoe said...

wow, nice dowh tmpt ni

kew_chop said...

lawanya pic last tu..

mummysyafie said...

best tempat ni..replika tu nampak cantik la. tapi jauh nak gi..sob..sob

NuNu EeRa said...

ske gmbr kmbar 4 2..hehe..

Cik Akma said...

haha i likee. terengganu my hometown! :)

NuNu EeRa said...

ske gmbr yang kmbr 4 tu.. cube teka mna 1 sy..??;p