Friday, July 23, 2010

Terkuburnya jmrblackfinger.blogspot

Terkuburnya jmrblackfinger.blogspot..fuhh..kuburnya di mana?Ntah..hahaha..setelah setahun lebih kureng dok berblogging guna jmrblackfinger.blogspot, finally aku decide tok tukar kpd domain jmr23.com. Hosting kekal sama & template design pon tak byk berubah. Setahun guna background kaler hitam, serasi dengan nama jmrBLACKfinger, harini sejarah tercipta utk aku, tukar background kpd kaler BIRU!!!

Kenapa aku pendekkan url kepada jmr23 berbanding url sebelum ni iaitu jmrblackfinger? Panjang citer nyer. Coz pada awalnya aku bukan berblog macam kebanyakan blogger2 hari ni, berblog untuk RM. Aku mula-mula, Nuffnang pon aku taktao kejadahnya. Entri pon memang utk personal, lagi best kebanyakan entri aku khas untuk menghentam someone, coz aku tao dia baca jmrblackfinger blog. Puas hati memang puas hati la time tu. 

Tapi bila sedar, cam bodo je berblog ngn cara gitu, aku mula reengineering balik blog aku ni ikut track yg betul. Aku mula belajar pasal Nuffnang, apa itu blogwalking, apa yang aku leh dapat ngan blog ni dan macam2 lagi la. Series, Nuffnang aku setaun yang lepas, 1st dapat earning RM0.20, tapi rasa happy ke main lagi. Tu belum kira cashout pas 3bulan active berblog bersama Nuffnang. Lagi la happy. 1st dapat tiket screening percuma drp Nuffnang pon aku kemain lagi happy, itu bukan kira 1st time dapat berjumpa ngan top2 blogger drp Project Alpha 1 & Project Alpha 2. Lagi happy bila 1st time dapat Buffered Earning yang betul-betul aktif, tak berkelip tengok RM yang masuk hour by hour. Sikit-sikit lama2 jadi bukit kan? Bukan semua benda 1st yg buat aku happy k, ada skali tu, 1st time aku dilucutkan status Glitterati gara-gara ada iklan lain, kan main gelabah lagi kontek tech.support dok tny pasal pelucutan status aku tu. Banyak gak kenangan 1st aku ngan Nuffnang ni pada 1st year aku aktif berblogging nih.

Ok, malam ni gak aku nak gitau sedikit pembaharuan dalam jmr23.com ni. Paling penting, aku akan buang beberapa part kat side bar seperti space untuk Facebook dan juga space untuk ||Fotografi Untuk Semua||.

Tapi omputeh cakap, DONT WORRY!, aku dah buat satu TAB MENU  kat bawah header tu untuk menyenangkan lagi readers mencari input yang disukai.
  Gini la ruponyo TAB MENU tu. Ada lapan kotak yang menghyperlinkkan korang pada content yang berbeza apabila korang klik di situ.

HOME - ini cam butang refresh. Akan bawak korang ke fullpage blog jmr23.com ini.

JMRphotography - akan linkkan korang pada photoblog aku, http://jmrtangkapgambar.blogspot.com/. Kat situ ada banyak koleksi gambar-gambar mengikut konsep yang berbeza. Nak tahu, korang leh je visit ke blog itu. Pada bakal pengantin, juga dialu-alukan ke photoblog ni, coz aku ada gk wat freelance wedding photography.

JMRfacebook - akan linkkan korang pada laman social Facebook JMR. Ha, sapa yang tak fren lagi, leh je add aku kat situ. Aku sangat alu-alukan.

JMRtwitter - linkkan korang pada twitter aku. tapi aku tak aktif sangat. Maybe sikit masa lagi aku akan lebih aktif di Twitter. Pape pon leh je jadi follower aku skang nih.heheh..

JMRflickr - akan linkkan korang pada Flickr aku. Koleksi gambar2 yang pernah aku snap 4,5 tahun sebelum ni pon ada di sini.

TIPSfotografi - akan linkkan korang pada entri aku yg bercerita dan berkongsi tentang tips fotografi yang aku tahu&faham. Ada pape yang leh share, bley je kita share kat sini.

TIPSberblogging - akan memaparkan tips-tips dalam dunia blogging. Walaupun aku masih baru, tak salah pon kalo kita share tips ni. aku pon amik tips ni drp otai-otai yg lain, aku amalkan & kita sama-sama kongsi pengetahunan tentang ini.

XTVT.Nuffnang - ni akan linkkan korang pada entri-entri berkaitan dgn event Nuffnang yang pernah aku join. Gambar-gambar pon banyak kalo nak layan/cuci mata..hehehe..


Rasanya itu sahaja TAB MENU aku. Maybe aku akan redesign dr semasa ke semasa. Oh ya, lagi satu, untuk fullpage, akan hanya memaparkan 3entri sahaja. Disebabkan kebanyakan entri aku, aku letak banyak gambar, kang kalo banyak sangat entri utk fullpage, berat lak nak loading. try to be user-friendly la nih. So, untuk entri yg lama-lama, leh je klik pada older post ataupon kat linkwithin.

Itu saja untuk pengenalan nih. Aku sangat alu-alukan komen drp korang sumer dan aku try yang terbaik untuk berikan yang terbaik untuk semua pembaca, followers, linkers, silent readers & semua skali. Teruskan menyokong jmr23.com dan terima kasih yang tidak terhingga atas perkongsian ilmu yang tidak ternilai drp bloggers semua.

10 comments:

zairie said...

owh.. begitu cerita nta :D

my recent post:
SPONGEBOB PUN ADA SPONGEPEDIA??

plain_jane said...

Bravo jamar.
aku pun nak gak berjinak2 ngn nuffnang nih cume xreti sgt.
hhu

NUNU EERA said...

cantik kaler biru ni.. lembut je nak tgk macam kaler pink..hehe..

annadzirah said...

apa maksod 23?.
hehehe.
entah bilalah nak pakai selfhosting.
haihh.

ENTRY BARU ; TUTORIAL Twitter For Beginner.

Sharinginfoz said...

baguslah.. memang kencang bro

mummysyafie said...

baru setahun berblogging dah tukar domain sendiri?? sesuatu yang amat membangga kan JMR. sebab nya akak dah hampir 3 tahun tapi lom ada domain sendiri.

BE pun akak still blur..taniah JMR

ezany said...

cayalah.. teringin nak guna domain sendiri gak..

Chaoi said...

domain free je kan ni bro?

JMR said...

chaoi: domain bebyr bro..hosting pki blogspot.mmg free le..

Anonymous said...

Very Interesting!
Thank You!