Thursday, June 10, 2010

Faizal Tahir DUTA Kempen Bebaskan Bumi Palestin

"Benda ni lebih daripada hanya mengadakan konsert, memberi hiburan pada orang atau membuat lagu."

Kalo korang follow update Faizal Tahir di Facebook & Twitter, sure korang perasan lately ni sume status pasal kesedaran tentang pergolakan yang berlaku di Gaza. Tak ramai golongan public figure yang amik peduli pasal hal gini. Ada sesetengah tu taktao pon apa yang sedang berlaku di Gaza. Wah, bz bebetol diorang ngan pentas dunia diorang sendiri. Salute untuk Faizal Tahir yang dilantik sebagai Duta Kempen Bebaskan Bumi Palestin. Baginya, kempen ni adalah satu tanggungjawab yang harus dipikul dengan sebaiknya dalam tempoh yang lama, bukannya satu pemujian baginya.

Kempen Bebaskan Bumi Palestin adalah anjuran Media Prima yang tidak melibatkan apa-apa bayaran. Kempen ini tiada tempohnya, selagi Palestin dijajah, selagi tu lah kempen ni berjalan. Tujuan utama adalah untuk memberi kesedaran pada rakyat Malaysia dan menghulurkan bantuan untuk penduduk di Gaza. Bantuan bukan sekadar wang ringgit, macam-macam leh disumbangkan. Paling tidak, DOA semoga segala kesengsaraan di Gaza berakhir dengan cepat.

Rasanya tak berat pon kalo kita yang bukan public figure ni pon sama-sama turut bekerja untuk pastikan kempen ni berjaya. Tak semestinya sumbangan berupa material semata-mata kan? Pelbagai cara lagi boleh kita sumbangkan.

Di kala itu umat Islam tidak diizinkan berperang, maka Rasulullah saw berjihad secara berdakwah, berpidato, berdailog dan memperdengarkan al-Quran yang terkandung di dalamnya perkara aqidah, kisah benar yang berlaku. Penduduk Makkah dan kabilah Arab yang datang mengunjungi baginda telah menerima Islam dan meninggalkan kesesatan yang diwarisi dari nenek moyang mereka. Hasil dari perubahan yang berlaku, Rasulullah saw dan para sahabat menghadapi tentangan yang hebat. Baginda dan sahabat menerimanya dengan sabar tanpa melakukan kekerasan dalam menghadapi tentangan tadi.

7 comments:

MiSs FaiRlaDy JiM said...

sama2lah berdoa

sI tEDI said...

faizal kata dia sanggup ke palestin dan mati syahid.

sumber mstar online.

:)

Jantan Keparat said...

ak ade gaks niat nk ke sana...

helena's said...

kompomm kipas tak mati jmr nih ngan faizal tahir tu..hehe

Rara said...

faizal tahir beshh.. :)

Ery Farieha said...

yeahh
FT the best
;)

niesz said...

amin..kite doakan same2 yer..