Saturday, May 1, 2010

Beginikah 1Malaysia yang dicari-cari - Safuan Hilmi vs Nik Aziz - tok guru tu beb..

Sebelum aku menceceh lebih panjang, sejuta credit utk syukran atas sumber-sumber di sini sumer. First time baca agak terkejut gak ngn komen-komen sebegitu. Ada lagi rupanya spesis poyo sebegini hari ini. Tak serik-serik lagi kot. Aku bukan spesis yang amik tao pasal politik. Harem tak tao pa pe pon, Dan tak ingin pon nak amik tao. Yang aku tao, mana-mana skang ni mesti nak kena ada 1Malaysia. 

1Malaysia maknanya semua kaum bersatu di bawah lambang satu bangsa. Takde bias mana-mana, adil dan saksama. Ok, fine..mungkin hasrat ni makin lama, makin nak tercapai. Bagus dan tahniah diucapkan untuk kita semua...Tapi yang aku musykilnyer, camner nak '1Malaysia'kan yang sama bangsa dan sama agama nih. Pelik tapi benar. Itu statement yang dikeluarkan oleh Mohd Safuan Hilmi Mungkin fahaman dan ideologi yang berbeza yang mendorong dia nak keluarkan statement gitu. Marah benar kat Tok Guru yang berfahaman poliktik yang berbeza tu. 

Baru 24tahun, lancang berkata-kata. Aku respek anak muda begitu. Tapi kenapa dia terlalu taksub sehingga sanggup keluarkan statement yang berbaur ancaman? Tidakkah MAK BAPAK dia ajar ilmu agama, ilmu santun budaya ata setidak-tidaknya ilmu HORMAT ORANG TUA??? Salah siapa? Tepuk dada tanya iman, tanya hati dan tanya budaya..chiowww...
 
24tahun sudah dikira cukup matang untuk berkata-kata..Tuhan, jauhkan kawan-kawan, keluarga, jiran tetangga dan juga my follower daripada berperangai sebegini...Amin..~

19 comments:

n@m@n said...

ya Allah..belajar bagus, otak kat kepala lutut!!

MiSs FaiRlaDy JiM said...

a'ah...aku pun rsa otak dia kat kepala lutut

hudhud said...

tapi kan, I rasa, tak baik la exposed kan orang tu sampai macam ni sekali. facebook tu kan privacy dia kot. it's just my opinion la.

JAI said...

teruk betul mamat nie..dia ingat nik aziz tuh sapa..politik-politik gak hormat kena ada beb..mangkuk hayun punya mamat

DaHLia said...

kesian...ada short memana agaknya budak ni...mesti tak kena tindakan kan..

JMR said...

hudhud : kalo nak privacy, dia ptot privatekan FB dia..kita idop dlm komuniti, ada limit kalo nak wat benda..

Sollehahn Maximus said...

tak salah nak berpolitik..yang salahnya..terlalu fanatik...

sophie said...

Mak aii..Terang2 kuar statement nak bunuh org. "BIJAK" sangat.

Adlina Husaini said...

astagfirullah..ulama pun nak dibunuh ka??

walau berbeza parti tapi org agama tetap dihormati

ni kalau kena report boleh kena ISA budak nih

hanie@nisya said...

bagus sangat la wat statement camtu. Tak guna akal yang dberi

annadzirah said...

hoho.
dunia nak kiamat.
ramai manusia ingat diorang hebat.
tahniah!.



*entah2 subuh pun tinggal lagi. ade hati nak mati awal. puuiii.

ezam said...

matang???



childish sangat!!

abangfaizul said...

kesian budak ni. tolong la sape2 gi tarbiahkan dia. macam nak glemer kat pesbook je budak tu....

plain_jane said...

betul la dunia da nak kiamat...

kalaupun lain fahaman politik.. takkan la.. ish. speechless..

kene masuk skolah balik die ni. blajar sivik.

Meow said...

skrg tak pasal2 kena buru polis..

Kaseh NazLieza said...

hurm..nk dpt publisiti murahan la tuh..haisyoo..

Anonymous said...

Astaghfirullah.. spesis mana pulak haram jadah ni mai.Ingat kan dah tak wujud lagi spesis macam ni kat dunia ni,rupa2nya ada lagi. Jom ramai2 kita pi cari dan tangkap dia. Aku dah tak boleh nak sabar lagi bila ada org dok kutuk dan ugut nak bunuh ulamak. Tambah lagi ulamak yg kita hormati dan sayangi. Takbir.. Allahuakbar!!!

Mummy Hanny said...

errr...kene hukum gantung tu hukuman dunia, tapi membunuh tu kan DOSA BESAR?

etoi sy said...

assalamua'alaikum..
aku x rasa pulak yang encik hilmi tu akan g bunuh nik aziz...yang terlebih provoke nye adalah insan-insan disekeliling kita nie shj...n semua orang lakukan kesilapan hatta nik aziz sekalipun...smp penah keluarkan statement keluar umno MULIA, masuk umno HINA...penyokong umno x sah kalau jadi imam, jd wali n sebagainya lah....rasanya semua manusia yang di anugerahkan akal fikiran tahu pilih mana yang baik, mana yang buruk...x perlu kita nak tambah dosa mengutuk, mencaci sesama sendiri...tambah2 yang mencaci, mengutuk dalam blog yang mana semua orang baca, setan pula mula la mengorak langkah menambah tempered dalam diri manusia2 yang lemah imannya...bertambah lg lah dosa si pencetus emosi tersebut...mmg blog adalah hak masing2, tmpt memberi pendapat ko sendiri, tp ko kena jgak la pikir soal hukum, dosa dan pahala...(>_<)