Wednesday, April 7, 2010

Tips : Untuk Tidur yang Lebih Ghairah

Jangan nak cakap ko leh tido lena kalo korg ngan bermasalah. Tak kira la masalah pe, dari sebesar-besar masalah sampailah ke sekecil-kecil masalah. Kalo dah berjaga sampai ke pagi, leh setel ke masalah tu? Silap-silap insomnia lak ko pastu, lagi haru kan. Aku? Ya, punyai banyak masalah, tapi kalo dah ngantuk ke penat ke, tak kira la besar ke kecik masalah tu, tido tetap tido. Even masalah takde tempat tido pon, aku leh je tido, coz tidoku adalah di mataku, ada aku kesah? Hikhik..

Tips untuk OKU tidur( kan kurang kemampuan untuk tido lena)

1) paling penting, gunakan katil anda hanya untuk tidur&seks, bukan untuk wat paperwork, tengok tV ke, makan ke(yg ni mmg takde adat langsung..). Katil tidur hanyalah untuk dibuat tempat tidur, bukan ofiz juga bukan meja makan, lagu haru kalu buat toilet kan...

2) Kalo dah baring setengah jam atas katil, tapi mata still takleh nak lena, try buat something like kira kambing biri-biri yang ngan lompat pagar ke, takpon kira start ngan 100 sampai 0. Just happy! Jangan pikir masalah-masalah di siang hari.

3) Kalo tak dapat tido gak lagi, bangkit dan amik buku yang membosankan kinda buku sejarah malaysia form3 ke, buku cara-cara mendidik kucing kencing kat toilet dan sebagainya. Tak kisaha pape, asalkan membosankan. Huhuhu

4) Ni lagi satu yang penting, 2,3 jam sebelum tido, janganlah lak gi minum air berkafein or merokok, jauh skali gi mabuk-mabuk. Dah namanya mabuk-mabuk, sah2 bukan dalam bilik tido kan, mesti kat club ke or mana-mana kan. Air berkafein bukan aje kopi je tao, teh&coke juga diiktiraf sama k..

5) Satu lagi, untuk tido yang lena, make sure katil&tilam tu sesuai sebagai tempat tido ye. Kalo dah keras sangat tilamnya, takde maknanya nak lena, takpon kalo katil asik berbunyi, gerak sket, dah macam apa bunyi, tu belum main yang advanced g kan..hahaha..

5 cukupkan? Try check luh, kalo sesyuai baru kita diskas balik. hikhik..yang atas ni bukan main2 ye, aku korek fakta dari Yahoo Health. Tak caya leh surf kat sini. Tapi apa petua tok nenek kita masa kita kecik-kecik dulu ye? Lupa la...~
::Jadi baby lagi best, asik tido je, takyah pikir masalah dunia..dunia..dunia::

14 comments:

sI tEDI said...

aku, tiba masa je tidur! :)

atty's said...

gud tip..leh amal kan ....

Filla ~ Kasih Aleeya said...

alalalalaaaa... comeynyer budak tu... babab bontot dia kang!! heheh.. eh lari topik plak...

nUR_rOsALiNdA said...

tido la apa gaya pon, confirm lena..ahaks`

sophie said...

tips number 3 sgt berkesan!

~0~ said...

jom tido

~~dieylah~~ said...

cam best je tip..p stakt ni letak je kpala atas bntal...trus nk tdo..hehe

JMR said...

si tedi : sis memang..

filla: jgn la babap bontot dia, kecian dia..heheh

lina : kamo mmg senang tido mana saje ye..hikhik

sohie : tau xpe...

enyheartsdiamond said...

my bed..my study place :)

she said...

huh..semalam susah betul nak tido..panas teramat sangat...

Paan said...

Balik kampung gak yang lena tido...

NuNu EeRa said...

comel la baby 2.. rsa nk tido sblh baby 2 je..;)

~ ReD ~ said...

hoh.. nasib baik katil x buat hal:D

joegrimjow said...

mahu jadi baby jugak la
hehe
nice post
;)