Thursday, April 22, 2010

Panahan Kilat di Gunung Berapi Eyjafjallajokull : Bukti Kebesaran-Nya

Dimulakan dengan 'ALHAMDULILLAH'..kerana Malaysia tiada gunung berapi yang aktif mahupun pasif. Ini kisah Gunung Berapi Eyjafjallajokull (ko gheti nak nyebot ke nih?) yang meletus aritu. Kesannya sampaikan tiada sebarang penerbangan yang mampu berlepas dari setiap airport di Europe & team Barcalona terpaksa nek bus selama 2 hari ke tempat game di Milan.

Sumer taukan camana cepat cahaya kilat. 1kilometer untuk 2.9saat beb. Ajaibnya seorang photographer sempat merakam (captured) kilat yang memanah betul-betul ke lohong gunung berapi tu. Fuhh..marvellous kalo dihayati.

Orang-orang tua dulu-dulu cakap, kilat memanah ke tempat setan berhimpun? Tol ke? Wallahuallam...


**sama-sama kita menghayati & memikirkan kebesaran Illahi..

17 comments:

Redbloodsnow said...

subhanallahhh...kebesaran ALLAH SWT. lawa arr...suke aku tgk taw JMR :P

JMR said...

kan..susah nak captured lightning tao..

mrs.ecam said...

subhanallah...ske tngk gambo2 kejadian alam camni...1 lg yg plg kagum gambr2 torpedo...ko g la amik JMR kompom ko fofular...heeeee pis

NuNu EeRa said...

subhanallah.. lps tgkp gmbr firework cubela tgkp gmbr lightning plk..;)

JAI said...

perghhh..lawa tu gambar..

..nOj rawK.. said...

subhanallah... takut betul tgk gambo2 ni. alhamdulillah aku dilahirkan dan dibeso kan di malaysia... takutnye

~0~ said...

seram...

Itu lah Kuasa ALLAH swt.

JMR said...

mrs ecam : heheh..aku lum cukup bakat lg nak snap gmbr gitu.silap2 kilat tu yg nyambar aku..

nunu : tgkp gmbr lightning sush woo..bek tgkp gmbr awek..hikhik

jai : btol2..lawa2..

[-suziey-] said...

adsoi susah nk sebut nama gunungnya..
hmm mmg ade termaktub dlm alQuran kan pasal petir memanah syaitan..syaitan akn emncari perlindungan..sbb tu jgn berdiri di kwsan lapang..nnti syaitan akn berlindung pd kita..jgn berlindung di bwh pokok jgk..wallahu'alam

JMR said...

SUZIEY: thanx for the info..statistik ckp, di Malaysia, purata kilat menyambar adalah antara yang tertinggi di dunia...

Kaseh NazLieza said...

thax sharing this pic...subhanallah...besarnya kuasa Mu...

Hazzy Ishak said...

tgk kat tv je hari tu...
nak sebut nama pun bukan main tegeliat lidah...

he he he

Ajey Mahat said...

susah bebenor nk nyebut nama gunung tu.. tp gambar2 tu mantop..

Jasfyra said...

kejadian Allah.tq sbb kongsi kt sini

btw, tq melawat blog saya yg xseberapa tu

mamai said...

dahsyat gambar nie

MiSs FaiRlaDy JiM said...

sebelum org lain cuba menyebut "Eyjafjallajokull" apa kata kite dgr dulu empunya blog sebut "Eyjafjallajokull" selaju kilat halilintar..hahahaha..aku tau mesti JMR bukan kata nyebut dia nak eja pun mesti dia malas nak type dia 'copy' and 'paste' jer..(aku pown sama jer)

sophie said...

menakutkan tgok kilat2 tu.. Subhanallah