Sunday, April 25, 2010

..masih ingat kisah HR & Hanis Zalikha?

Aku start dengan....

Pernah guna google Earth kan. Satu perisian yang memang berguna & bermanfaat untuk semua. Canggih beb. Korang just key in location, then zoom kan aje. Siap leh nampak bumbung atap umah kat kampung lagi maa.

Nak dijadikan kisah, seorang kawan aku, berasal dari Perlis. Merantau ke Kuala Lumpur demi seshuap nasi dan menyahut cabaran sebagai seorang jurutera yang penuh dgn skill. Kini sedang bertungkus lumus menyiapkan satu projek konsert kerjasama dengan pihak Monkey Bone, katanya...Pernah juga digosipkan dengan pramugari Air-Asia, Haida Harina dan juga model, Hanis Zalikha, DI SINI ada kisah dia..opps dia memang admirer giler ngn Hanis, katanya lagi...tiap kali jumpa aku, tak abes2 nak diskas pasal konsert gilernyer tu..

Eh, belum masuk lagi kisah entri nih kan. Ok2..kisahnya pada suatu petang, si HR ni on lah lappy nye. Katanya mahu berSKPYE ngan mak nya. RINDU mak katanya.. Kesian si HR, maknya tak online. Disebabkan dah berapa bulan tak balik rumah, rindu mak makin menebal la tu agaknya. Rindu tak terkata kot katanya. Call maknya tak dapat-dapat. 

Alahai, rindunya dia. Tup2, datang idea si HR ni, lantas dia on GoogleEarth then search rumah dia. Aku tengok je skill2 dia. Yes, dia berjaya detect lokasi rumahnya, zoom in lagi..dan lagi..dan zoom lagi. Bukan men hepi lagi dia. Dah jeles kelihatan rumah dia, siap tunjuk2 lagi atap rumah dia..Sonok lihat dia hepi dapat tengok atap rumah. Ye la kan, org cakap kalo dah rindu, dapat tengok rumah pon jadi la kan...

Nilah rumah Hayazi Rosli(HR)Kg Abi, Batas Paip, Perlis.

tetiba...

" Mak..ooo mak...ni Hayazi ni..mak ada kat umah tak tu......"

Jerit HR kat depan skrin laptop tu. aaa sudah.. Pelik tapi unik..leh lak gitu ek...korang rasa mak dia dengar tak panggilan manja anaknya tu? tersengih-sengih dia depan skrin laptop tu..puas hati agaknya....aishhh....

 Inilah kisah..apabila seorang anak memanggil 'mama' di skrin lappy @ GOOGLE EARTH!!!


** ini kisah agak kureng benar.maaf, weng2 skali lagi di hujung minggu..mahu ke KB, skodeng awek kelate jap... 

11 comments:

hakimfaridzul said...

ahahaha
saya juga pernah begitu!!!

NuNu EeRa said...

klu u indu i u tgk umah i jgk ke??huk2..

Sky0ne said...

huish, smpai mcm tu skali...heheh

MiSs FaiRlaDy JiM said...

hurmmmm..style giler..
tapi kan JMR cuba tanya Kg dia yang sebenar-benarnya kat atlanta tue..
dapat tak dia search Igloo..dan zooming rakan2dia yang berbullu putih tebal dan gebu tue..takkan di atak rindu kot species2 dia di sana..tempat belajar lagi di kenang..ini kan pula tempt berbulu..

iyllienaz said...

haha..kisah agak kurang benar..sian HR..

Anak Perak said...

haha..aku dulu suka main dgn google earth.kira bangga la jumpa atap rumah

FaTiN said...

aku x terlintas pulak nak google rumah sendiri. sebab duk dgn family hihihi

baincardin said...

Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'

~ ReD ~ said...

heheh..comel oke kalau buat mcm itu..

tiba2 mak dia dengar siap menyahut "yaa!! mak ada kat dapo ni. bz memasak"

hah! aoa korang nak jawap? hahahaah

Kaseh NazLieza said...

alololo..tersentuh hati ini...

a8jnme said...

whoa brader..HR mmg asal kg abi batas paip perlis ke? jalan ke sg batu pahat ke??
ayah aku asal situ..sejak tok n wan dah xde, dah jarang balik.