Friday, April 23, 2010

kpd ayah/bapa/abi/daddy/papa/baba : Patotke bawak kanak-kanak bawah umur ke Solat Jumaat?

Kisah ketika sujud terakhir Solat Jumaat tengah hari tadi, tetiba kedengaran suara rengekan kanak-kanak. Merdu dan pilu lagi tu. Ingatkan sebab apa, lepas je bagi salam, sumer jemaah cam berpaling ke arah seorang anak & seorang ayah yang amat menitikberatkan solat untuk anaknya sejak kecil lagi. Ya, point bagus untuk dia di situ. 

Tapi ada kesan buruknya. See, anak encik sudah menangis tika jemaah di dalam rakaat terakhir. Paling malang lagi, anak kecil kamu itu sudah buang air kecil atau terkuncil di karpet ijau di dalam masjid. Adoyaii..bukannyer takleh bawak, boleh....tapi sekurang-kurangnya sebelum mandi sunat Jumaat tu, kasi lah itu anak buang abes sumer takungannya di punci kencing. Kan dah nyusahkan ramai jemaah & mengganggu namanya itu. Niat sudah baik, tapi tindakan agak kurang bijak. 

Takpe2, len kali beringat-ingat ye. 

Kepada adik, kamu pun satu, tahanlah sket kalo nak terkuncil tu, takpun pergi je tandas ye. Tandas ada kat belakang tu...aishhh...

" Daddy,daddy, I want to wi wi, plss...."

12 comments:

Kancilbiru said...

mungkin kena tgk umur sebelum nak bawak g masjid. mmg tujuannya baik untuk melatih tapi kalau kecik sangat dia mungkin tak tau lagi apa tu solat dan kewajipan bersolat...

MiSs FaiRlaDy JiM said...

hurmmm drypers dia mana???
Apalah..abi ni..

lily lotus said...

aiyak..niat yg baik tapi..hmm..same goes to solat terawih dibulan ramadhan

hanie@nisya said...

haaiiyyaa.. Daddy2.. Xsalah didik anak dari kecik tapi bila jadi camnie kan ke susah. Kena la mula dari umah dulu.bila da besa sket baru le bawak gi masjid

cEro said...

si daddy kena laa wat preparation dulu...
hehehe, sian org masjid, kena bersihkan karpet hijau yg susah nk dibersihkan tu..
hehehe

..nOj rawK.. said...

kalau adik tu pegi toilet sendiri, risau dia tak balik je nanti. hehehe. ikut umur anak la kot. kalau anak umur setaun dua taun rasenye mmg tak sesuai langsung la tu

Wanie-san said...

emm..rasanya kalau budak 2 kecik cenonet lagi..tak prlu bawak ke masjid..boleh nak bwk..tp jgn la time solat jumaat..jemaah kan rmai..

jedi said...

niat utk mengajar tue memang baik...tapi bila da jadi camni xbrape elok la....hurmm..


kekanak kekadang menganggu org lain dlam solat...hish

Aida Alias said...

ooo dia menangis sbb terkencing kt karpet tu la.. kalau kecik sgt better tak perlu bwk la.. bukan tau apa lagi

Kaseh NazLieza said...

ada award utk anda...sila ambil ea...

NuNu EeRa said...

hello , baby.. wi wi is my word.. okkey.. dun wi wi merata2 ye..

sophie said...

kan lagi elok bila budak tu dah tawu nak g tandas baru bawak..kan senang..=)