Wednesday, April 28, 2010

HKL - banyak rupanya darah beku ko, ingatkan sikit jer

Semalam, elok jer sampai KL, terus ke Hospital Kuala Lumpur. Dengan keadaan jalan jamm & hujan renyai-renyai tak gheti bahasa, redah gak. Family matters nyer pasal kan. Kelmarin sepupu aku (Firdaus) baru pas operation tebuk kepala nak buang darah beku, efek dari eksiden, sebulan yang lepas! Lepas sebulan baru tao ada darah beku, tu pon lepas pengsan, kalo tak pengsan haram tak tao kot. Masa kesan ada darah beku pon dah kira pada masa kritikal. Memang kena operate on the spot. Parent sepupu aku tak sempat sampai lagi, dia sendiri dah sign surat agreement untuk operation walaupun pada mulanya dia berkeras tak mao operate ( ni ikot citer aunty aku yang memang penunggu tetap kat wad yg sama dgn dia coz uncle aku memang dh lama kena tahan kat wad coz of sakit tulang belakang) . Masa tolak masuk ke dewan bedah, just makcik aku je la sempat jumpa dia, parent dia tak sempat sampai dari Kuantan. Syahdu giler...

Alhamdulillah, sumer selamat. Aku tengok pon dia dah leh bercakap & dah dua bag darah yg kuar dari kepala dia. Leh bayang tak mcm mana banyak darah beku tu? Just nak tunggu scan skali lagi nak tengok samada sumer darah tu dah kuar ke belum.

Jenis sepupu aku ni pendiam sket. Pas exsiden aritu, dia tak cakap pon yang kepala dia terhantuk kat stereng kete, so, doktor pon takde la nak scan sampai ke kepala coz badan dia sikit pon tak luka. Nasib baik tak jadi pa pe yang lebih parah. So, moral of the story, kalo tereksiden pape, better kite medical check up sumer2, walaupon luka di luar tak nampak, tapi luka di dalam sapa yang tau. Nak2, hati yang berdarah..ada kaitan tak nih?..hikhik....Aish...

22 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

bahaya betoi....

hati berdarah ni ada kaitan dgn denggi berdarah x???

kui3..

mrs.ecam said...

uish seriau nyer dngo...smpi 2 beg drh??? nsb bek smpt wat operate ek...smoga spupu ko cpt sembuh....

hati berdarah 2 leh operate gak ke??? ahaks

[-suziey-] said...

umangaih byknya darah beku..2 beg?

atoyis said...

ooo..dengan doktor pon blh berahsia yer..hopefully cepat sepupu tu cepat semboh ye

sayangsayangibu said...

Alhamdulillah..
nasib baik belum terlambat

Heidi Shafiq said...

kalau otak beku mcm aku ni cmner nak buat ek?

kakachan said...

2 beg darah beku?
yaallah..
kesian sepupu kamu.
pasni eksiden mmg kene cek sume. bahaye toi

Azuan said...

uit nasib baek ak nie jrg exsiden huhuu

sI tEDI said...

wah wah!

kalau x pengsan tak tau lah ek ada darah beku?

hospital cuai ni..

masa x ray kepala x nampak ke?

Apapun Alahamdulillah.. semua selamat!

JMR said...

gadis kg : bahaya kalo tak kesan awal..denggi bdarah?erkk?...

mrs.ecam : hati bdarah ada 2jenis..mana satu erk?:-p

suziey: banyak..darah beku tu dah press ke otak, tu pasal dia pengshan..

atoyis : dia pendiam sket..

sayangsayangibu : alhamdulillah, hope dia ok nnt..

heidi : otak beku , leh cairkan ajer..jgn otak udang dah..~

kakachan : btol, nak2 kalo kepala thantuk coz tak nmpk dr luaran..

azuan: kena lebih hati2..

si tedi : ms eksiden, doktor xray bdn je. dia lak tak bgtao yg kpala dia thantok stereng..

Aida Alias said...

ni mesti terhantuk kuat.. kadang2 org wat sambil lewa je.. ingat takde apa2 walupon rasa sakit..

Bro Framestone said...

tertibe teriso pulak huhhu

Dr tue tebuk cam mne sebenarnye ek...

BroFramestone Blog

JMR said...

aida : btol tu, stiap benda ptot kena amik berat..

bro: tebuk sikit kat tempurung pala, masukkan tiub utk kuarkan darah..

~ ReD ~ said...

hoh! boleh pulak dia diamkan pasal kepala terhantuk tu?

banyak giler weii kalau darah sampai 2 beg O_O

SURIA AMANDA said...

Bro..nasib baik xde pape..next time kena wat check up selalu..benda2 yang membabitkan kepala nih bahaya uolls...

Mummy Hanny said...

yup betul, sila bagitau segala yg terjadi dan segala history kesihatan or sakit anda bila pegi jumpa doc...! penting tu, smtimes doc x sempat nak cek semua benda :)

NuNu EeRa said...

sib baik xnaik smlm sbb xsggup tgk darah 2 beg 2.. hope scan arini da ok..

Miss Rouge said...

oh bahaya nya.. nasib baik cepat dikesan..

- zuriey - said...

ciannya dia. nasib baik dapat tau cpat. boleh operate lagi. kalau tidak apalah nasib dia agaknya

Bro Framestone said...

seram sejuk gak aku mendengarnta

BroFramestone Blog

sophie said...

yup2..internal injuries kdg2 worse dr outer.. Take care semua.=)

EimaruSi|ence™ said...

hai..saya pun penah operate kepala darah beku. masa kecik2. Tapi tak sedar pun ape perubahan selapas tuh. Cuma lupe kenangan kecik-kecik, then jadik seorang yang kuat ingatan after that. Suh sedara awak jage diri dia baik2 ok