Tuesday, March 9, 2010

Susah sangtkah untuk meMAAFi?

"Saya mintak maaf"
"I'm sorry"
" Sorry beb"

Senang giler kan nak say sorry. Mudah giler nak ucap kata maaf. Tapi tidak sumer ya, dan ramai yang tak mampu nak mohon ampun padahal dah tau sendiri punya silap. Harem jadah la sesapa berperangai gini. I meant, in serious act la, ada jenis tu dah tau salah, tapi bebuat tak tao yang dia salah, last2 mintak maaf gak. Its better dari dah tao memang salah dan terbukti bersalah tapi berlagak takde salah dan tak mao ngaku salah bagai. Pehal ko bersikap camgitu, takkan kena penumbuk sebijik baru nak mintak maaf ya? Maaf ,itu agak kasar.

Tapi ada some person yang susah nak terima kesalahan orang. Ya, memang at 1st senang je nak terima maaf, tapi selepas tu asik tingatkan salah orang, asik terbayang-bayang salah orang lain padahal orang yang berkenaan dah mohon maaf pon. Perlukah ungkit mengungkit selepas sumer dah terjadi. Salahkah bagi peluang untuk dia perbetulkan salah dia sebelum tu. Hmm..Ok2, kalo dah bagi chance, still orang tu buat salah lagi? What should we do dear? Nak biarkan atau kaji balik naper kesalahan tu berulang? Perlukah semua tu? Nape tak putuskan saje hubungan dengan orang tu atau pon buat tak tao je ngan apa yang dah jadi. Aiyoo...banyak pilihan situasi & sila jawab mengikut kesesuaian anda ya..

Di saat kupinta keputusanmu..Kau masih menanyakan semalamku..Bertanya tentang dia dan kehebatannya ..Sedangkan segalanya telah engkau tahu..Tiada rahsia hidupku..Di saat kulahirkan kekesalan..Sengaja kau mengambil kesempatan..Mengungkit perbuatan dan keterlanjuran..Kau ulang bercerita tentang hati luka..Membuat ku rasa berdosa..Demi masa depan yang kita mimpikan..Hapuskanlah kenangan yang mengusik perasaan..Tiap kali memandangmu tak terhingga kesalku..

14 comments:

lotikus disarimankan said...

mulut cakap saya maafkan kamu
tapi dalam hati still seranah lagi
maaf tak ikhlaas
hehehehe

@juera said...

ak maafkn je org bt slh ngn ak..
x rugi ape pon..
ak ni pemaaf orgnya..org x bt slh ngn ak pn ak mtk maaf ngn dia..cth:

"kalah maen game ngn ak.."miahahaha..

Kujie said...

pernah hantar email minta maaf dengan seseorang...dah dia tak balas.


so paham2 sudah...pandai2lah bawa diri

~ ReD ~ said...

lama x layan lagu Jay Jay=)

NuNu EeRa said...

xpuas karoke lgi yek??hehe..

crazy_labelle said...

sorry is not enough...
bg la mcd ke... kasut ke...

Fifi Rahmat said...

first time buat salah, mungkin tak tahu itu salah.
kali ke 2, mungkin tak sengaja
tapi kalau buat kesalahan yg sama kali ke-3, meaning... mmg disengajakan.

*tu my legal point of view la

klu salah kecik2 yg melibatkan perasaan tguris tu, senang je kot nk memaafkan.
tp klu dah beri kesan negatif pada future sume tu... mungkin agak susah.

lagipon, klu btl bila buat salah je, ptt di maafkan, xde la perang dalam dunia, kan? bedil bom, minta maaf. bunuh org, minta maaf.

Sharinginfoz said...

memang betul senang cakap tapi dalam hti tak sure le betul2 ke tak....

Nak Tahu Ur Visitors???

Impak Kenaikan Kadar Faedah

sI tEDI said...

tgk kepada keadaan dan kesaalahan.

tp selalunya bila dah maafkan, hati masih terasa lagi

nUR_rOsALiNdA said...

rambut sama hitam
hati lain2 =)

DeVoteD LilY said...

memafkan mang senang..
tp dlm ati msh lg berdendam..
huhu..
walao ramai y ckp memaafkan akn buat kita rasa tenang..
\tp ntah la payah...

Cik Cookie said...

aku suka part yang last tuh.
daalm maksudnya dgn hidup aku.

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

:-) ada jugak kawan dia tak memaafkan kesilapan diri yang lalu... hurm nak buat macam ne.. berdoa kepada Allah semoga lembut hatinya...huhu

sophie said...

senang nak ucapkan kita maafkan seseorang..tapi tol ke hati kita sama2 memaafkan?yang tu tak pasti..