Tuesday, March 23, 2010

Saham Gadis KELATE sudah jatuh kah?

Cinta lelaki Kelantan bukan lagi pada gadis Kelate, cinta sudah beralih arah ke gadis Siam & Indonesia kerana mereka lebih pandai pandai melayan suami.

Oppss statement tu bukan dari aku ye. Itu sedutan artikel dalam KOSMO semalam. Pasti ada yang membacanya kan? Tapi betul ke statement tu? Bagi JMR, bukan sumer lelaki Kelantan gitu kan. Bias la kalo cakap sumer. 5tahun aku pernah bersekolah kat Kelantan. Kawan-kawan laki asal Kelantan pon ramai, in fact aku dok Besut, sebelah je ngan Kelantan, rasanya statement cam gitu takde la accurate sangat. Segelintir saja. Kerana wanita-wanita Kelantan masih gorjes dan berupaya melayan si suami dengan bijaksana, walaupun mereka terkenal dengan skill berbisness. Mungkin skill bisnes ni disalah tafsir oleh sesetengah pihak sehingga timbulnya isu ini.

Aku ada tanya 2,3 orang kawan yang asalnya Kelantan tapi menetap di KL. Kalu diberi pilihan antara wanita Kelantan dan luar dari Kelantan, mana satu diorang akan pilih? Kesemua jawab ngan jawapan lebih kurang sama. 

Cam gini jawapan dia : 

Kalo dulu, yo aku ake pilih tino kelate, tapi lonih susoh nok royak, mano-mano supo jah. Tengok jodoh la ore royak. Tokleh nok bezo dok wak ado adat timur ko dok. Jenih asal kelate tapi dok sedar diri pon ado gok. Doa ko tuhe jah biar molek2 blako.

Mungkin statement sebegini yang patut diwar-war oleh KOSMO sebab kenyataan nya sememangnya sebegitu. Dok tanya orang yang dah kawen ngan Siamese, memanglah diorang cakap gitu, try acu cuba test tanya budak-budak muda skang nih.

**antara Misha Omar ngan Agnes Monica pasti ramai yang memilih Agnes. Kan? kan?..hahahha




23 comments:

mamai said...

oh gadis kelantan dulu pernah menjadi idaman

LoNeLy iN GoRgEoUs said...

boleh pulak statement mcm tu kuar kosmo...dah tade tajuk lain kot..huhu..yupe i agree wif ur opinion..depend pada laki tu sendiri..

fitri oh fitri said...

yo ke gituh? aku dop pom? haha.







http://fitridzulkifli.blogspot.com

~0~ said...

ku sokong pendapat kawan kau tue...jodoh xkira mana pun hanya harapkan yang terbaik...tue je..

Filla ~ Kasih Aleeya said...

hahahah... mak vote Agnes....peberet okeh!! camne tu?

zeqzeq said...

zaman Glokal dan global agak sipi membandingkan sifat individu anatar negara dan negeri,

bila neneknya orang ARAb adakah dia ikut gaya Arab dan tinggal di Siam?

bila ayahny aorang Selangor Mak orang Ganu, apakah sifat dia yang asal?..

rasanya KOSMO buat GIMIK, akhbar Perdana hanya boleh baca dan caya BAB sukan, sahaja. Bab Gimik Hiburan baca bolah percaya hanya 40%.

statistik longgar bab sifat dan tabiat insan asal usul samada Malaysia atau luar Malaysia...ikut adat resam ayahnya..

ardinihumaira said...

huhu.. kawe oghe klatey gok.. segho ati la kalu oyat gitu... paghok la dok main pilih negeri. bakpo tok pilih ati budi.. :'( tok adil..

dairy of sleeping gurl said...

jgn wat statement mcm tu terasa lak..
ala cuba tgk kisah baru2 nie ader ahli perniagaan y kaya kawin dgn ppuan luar malaysia tut2 bercerai..
kebanyakkan pikir duniawi je

apapun kalo dah jodoh diorg nk wat mcm ner
mungkin ppuan klate sekarang ili lelaki luar negara lak or ppuan di kelantan pentingkan pembelajaran..
apa2 pun no komen a...kekekeke

Wanie-san said...

kawe buke ore klate..haha
jodoh semua d tgn tuhan..=]

Hazzy Ishak said...

dah yg siam depan mata mana nak ingat kelantan ke tak
hehehe

nape nak pikir sgt, jodoh tu semua kerja Allah

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ades,
napok nye kena cr ore lua r ni..

Anonymous said...

ahh... perempuan kelantan gojes2 je ak tgk... lelaki kelantan kan lain mcm skit... suke pukul2 bini... bakar kusi stadium... etc2...
mek klate pon dop mau kawin dgn diorg sbb tu kne carik org luar... luar negara yg xtaw perangai diorg...

Mimie.Candy Cane said...

kawan baik saya,merupakan orang kelantan..dia slalu cakap ngan sy

"kalo sy nk cari suami,sy tak akan skali2 pilih ore klate.x tau la bakpo,tapi mmg kenot go la ngan ore klate ni"

adakah ni juga bermakna saham lelaki kelantan jugak sudah jatuh?

hehehehehe....

deus X machina said...

agnes monica...peh mantap!!!!!!!!!!

sI tEDI said...

dok pahe...

ekkekekeke

x paham lah bahse kelate.. x mo cari org sana :P

Azeb Kedah Maju 2010 said...

: nk habaq kat hampa semua laa..aku orang kedah..bini aku orang kelatan..hahagia jaa.. :)

izan salleh said...

tak kesah la kelantan ke kedah ke,perak ka. janji pandai jaga diri. hehehe

FaTiN said...

aku gadis kelantan. belum pernah berkahwin.

=)

Kujie said...

sebab hari2 dah baca tajuk gimik Kosmo..benda ni mcm dah lali, tak de apa2 lagi..percaya langsung tak mungkin....

menyempitkan skop pemikiran pembaca je

Azuar Razmi said...

Hehehehehe,

Tak semestinya org kelate xpilih ttino kelate, ttino kelate xlaku n saham dah jatuh..ramai jer org luar kelate hok kawin n pilih org kelate..gimik metro jah tu..kalu ttino negeri laing,xde nak disebutnya...

:))

JMR said...

azuar : metro ke..bukan kosmo semlm ke?

Solehah said...

btl juga kan..lagipun bukan sebab dorg terpikat sgt pun..warga tempatan skg ni dah educated..huhu..apa-apa pun, kalau dah jodoh kan..

Redbloodsnow said...

adehhh!!! satu haram zie x paham statement tuh ah JMR. translation puhleaseeee..hehe

a'ah setujuu setuju...ramai akan pilih agnes ^_^ hiks