Saturday, March 20, 2010

50 Sebab Kenapa 'DIA' fail interview

Kenapa ramai bekas student grad ngan pointer yang sangat cemerlang tapi sangat susah untuk mendapat sesuatu pekerjaan yang diidamkan. JMR bukan seorang consultant di bawah JobStreet mahupun JobMalaysia. Sesaje nak share info yang dikeluarkan dari badan NGO dunia. 50 sebab mengapa ramai yang FAIL dalam interview kije.


1. Sampai lambat.
2. Tiba terlalu awal.
3. Nyalakan api rokok dan badan berbau rokok.
4. Memburuk-burukan bekas majikan.
5. Menipu dengan skill2 yang ko ada.
6. Salah etika pemakaian untuk interview.
7. Terlupa nama orang yang ngah intebiu korang.
8. Memakai terlalu banyak pewangi.
9. Pakai cermin mata hitam.
10. Pakai peranti bluetooth di telinga.
11. Haram ko tak tao pasal company yang ko ngah intebiu nih. Langsung tak bwt research.
12. Tidak menunjukkan kesungguhan untuk bekerja. Tido lagi baik.
13. Mintak elaun yang bukan-bukan. Padahal tak kompom lagi ko diterima ke tak.
14. Berkira-kira untuk kenaikan gaji nanti.
15. Tak tahu apa-apa kelebihan yang ada dalam diri ko.
16. Tak tahu nape company patot pilih ko untuk keje di company tu.
17. Lups bawak RESUME sendiri. Ni memang takleh nak tolong lah.
18. Lupa apa yang ko sendiri tulis dalam resume ko sendiri.
19. Terlalu banyak tanya soklan bukan-bukanl.
20. Langsung tak tanya pa pe soklan
21. Tak bersedia untuk menjawab soklan yang senang giler.
22. Pekak untuk menjawab soklan yang ditanya. tanya lain ko jawab lain.
23. Separuh masa je ko nyer talk. mulut tak reti dok diam.
24. Ko asik kaco orang intebiu tu. Ngorat salah tempat la nih.
25. Tak mampu nak memahami cara intebiu yang sebetulnya.
26. Menguap.
27.Nak gerak ke depan intebiuwee pon malas-mala. Balik tido la lagi bagus.
28. Bawk mak gi intebiu skali. Nampak sangat takleh berdikari.
29. Kunyah chewing gum atau pen mahupun pemadam. Lapar sangatkah?
30. Ketawa terbahak-bahak
31. Tersangkut-sangkut nak menjawab soklan..'ermm'', 'aaaa', "errrr"...
32. Bercakap macam ko tahu segalanya.
33. Mintak menggunakan bilik mandi di ofiz.
34. Sumer fakta yang ko cakap itu adalah auta.
35. Bersalaman tanpa kemesraan.
36. Ko fail dalam eye contact skill.
37. Duduk sebelum diizinkan oleh interviewee. Sangat rude cam bapak dia nyer company je.
38. Mudah marah & defensive
39. Komplen sebab kena tunggu lama sebelum diintebiu. Cam haram la org gini..hahah
40. Ada je yang tak kena semasa menunggu giliran.
41. Kurang ajar ngan kaunter kerani sebelum diintebiu.
42. Terlalu nampak kenervesan ko.
43. Lebih-lebih lak cover diri naper ilang job sebelum nih.
44. Melawak bodoh.
45. Muka cam sangap sangat sebab terlalu lama menganggur.
46. Terhegeh-hegeh nak setelkan intebiu macam ko lak bos.
47.Terlalu tidak berahsia sampaikan hal dalam selimut pon nak dibagitau.
48. Tergagap-gagap.
49. Henpon ko berbunyi tika diintebiu.
50. Gagal memahami jawatan yang dipohon.


sumber2 di SINI 

Mungkin perkara di atas macam remeh..tapi kalo semua 50 tu 'you did', exactly memang ko faillah interview tu.kecuali ko ada aset yang terbaek cam gambar tu...hahahahahaha

16 comments:

enyheartsdiamond said...

alaa..tade aset mcm tuh!

azizuan said...

thanks for the tips..

azizuan said...

thanks for the tips..

~ نورحياتي ~ said...

ni nak intebiu ape ni??hahaha..lucu sgt pompuan tuhh..adoiyaiii..

thanks for the info! :)

oh nada said...

neahhhhhh,

Daun Bidara said...

bagus info ni, terbaik

|| NaFiRaa || said...

heheheehe.. info yang agak membantu!!mekasih yek..:)

Miya, BeeMeyoewt. said...

sekarang baru i tawu knp i tak diterima join program sains, sbb i tersangkut sangkut nak jawab soalan. anywy, great info! :)

Kaseh NazLieza said...

mak aih...tkejut tgk aset tuh...xpe2...bsyukur dgn apa yg ada...

Rara said...

gud info..dr skg kne la prktik..t sng nk dpt keje..weeee :)

crazy_labelle said...

ade saiz ke utk saiz bra camtuh?

░♥si lampu neon♥░ said...

tips dari ko ke ni? huhu

nUR_rOsALiNdA said...

Fuh!!! cam dah malas nak g interview lagi...dah lupa cara2nyer..ahaks!!

seimura said...

fuh sampai 50 tu. gila banyak!

sameon sudiarto said...

: org yg nk interview, if tgk dress yg mcm ni...dr 50 soalan trs jd 5 k0t..x pow..trs dpt keja..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.klu nk dpt keje, kene ade aset cmtu, confirm x dpt keje!
.waaaaaaaaaa