Thursday, January 7, 2010

Sudoke owh sudoku..Sapa nak lawan?


Sapa gheti men SUDOKU? Kompom ramai yang tahu cara nak men. Tapi cepat or lambat, tu yang menjadi persoalan. Otak pickup, maka cepat la setel problem tu. Kalo kureng sket tu, makin bertambah la masa yang diambil. Aku? Panjang pendek masa aku, no kome!..hahaha..

Apa tu SUDOKU?? Tujuan/matlamat asal men game ni adalah untuk memasukkan suatu digit bernombor dari 1 ke 9 dalam satu sel grid 9X9 dengan subgrid 3X3 yang dipanggil 'kawasan' bermula dengan beberapa nombor 'diberi' dalam sesetengah sel lain. Setiap sel dan kawasan hanya boleh mempunyai satu kali sahaja suatu nombor digit dari 1 ke 9 sahaja. Menghabiskan permainan ini memerlukan kesabaran dan kemahiran berfikir secara logik. Kalo tak sabar, mau je ditendang2 orang sebelah nih..

Ada orang cakap men SUDOKU ni leh tajamkan otak. Leh pickup kan otan ngn nombor2. Kalo budak2 men lagi bagus coz dia kan ade kelebihan in Maths. Yeke? Tak tao le iye ke tak. Aku just men, coz dah addict kot skang nih. Takde la terer, tapi leh la setelkan menda ni cepat dari 'dia'. Opsss....Tapi tak tahu le otak aku dah tajam lum skang nih. Camne nak tao akal otak ku dah tajam ke belum ha??


12 comments:

niesz said...

jom lawan..niesz da khatam 2 buku sudoku tu..hihi..

hami asraff said...

pernah berjinak jinak dalam permainan ini. tapi malangnya i take a lot of time to settle it. but dis game good at all. menjana minda kreatif dan kritis. benarkah?

saypOOL rafhtello said...

level 1 petik jari je..
level 5 pun petik jari je sambil tgk jawapan blkg..hhaha

crazy_labelle said...

suke jgak main sodoku...
tp skang dah kurang...

mamai said...

aku tak pandai

sophie said...

sudoku best!suke cari lam surt khabar n pnjam buku kwan nk men..hehehe

iyllienaz said...

haha..suke gak maen sudoku ni..betol boley jadi addicted..

BuLaN iTu aKu said...

hurmm.. tak gheti!!!,, tak aci la.. tak leh nak lawan

Cik Cookie said...

dulu ms aku naik lrt g kj aku suka main bnda nih.
nak tggu org pun aku main.
kadang2 aku wat ms kat opis.
sekali kantoi ngn bos.
nos aku marah.
lps semggu bos aku lak gian nak main.

sI tEDI said...

aku tak retilah.leh migrain di buatnye

Kaseh NazLieza said...

bru semalam mu hubby sbuk merengek nk cari buku sudoku...sudoku..?aku yg blur mse tu..

GreenJade said...

owh sis nye feveret tuh

mmg ralit bley abes 1 buku 1 ari whahaha :p