Tuesday, January 19, 2010

Naper dia tak mam sayur hijau??

 HIJAU
Sayuran seperti Brokoli,Kubis,Sawi serta Kubis Brussel antara sayuran yg berada  dlm kelompok warna ini. Warna HIJAU pd sayuran menandakan kandungan sulforaphane,isothiocyanate & indoles yg menurut Heber dpt merangsang hati utk membuat komponen yg dpt memecah unsur kimia,penyebab kanser. Sayuran seperti Brokoli dpt meningkatkan imunisasi serta pembentukan sel dlm tubuh melalui kandungan asid foliknya yg sememangnya bermanfaat melawan kanser terutamanya kanser payudara. Brokoli juga kaya dgn chromium yg blh membantu mengatur insulin & gula dlm darah dlm tubuh selain dpt mencegah penyakit jantung & osteoporosis.

MERAH
Makanan seperti Tomato & Tembikai merupakan antara jenis sayuran & buah-buahan yg mempunyai warna ini. Warna ini menandakan makanan ini mengandugi likopen,iaitu zat yg berperananutk memelihara kesihatan sel serta mampu mengurangkan risiko kanser. Contohnya,didlm Tomato,kandungan likopen & vitamin c sebagai antioksidan dpt meminimakan risiko kanser (terutamanya kanser pankreas) serta mencegah radang usus. Selain itu,Tomato juga mencegah penyakit jantung & memelihara tekanan darah. Bukan itu sahaja,vitamin lain seperti vitamin a & c juga mempercepatkan penyembuhan luka,menjaga gusi & meningkatkan imunisasi tubuh.

PUTIH KEHIJAUAN
Contoh makanan berwarna ini adalah seperti Bawang Putih,Bawang Bombay,Saleri & Buah Pir. Makanan berwarna Putih banyak mengandungi flavonoid yg dpt melindungi membran sel. Kandungan alicin & selenium di dlm Bawang Putih dipercayai dpt membunuh parasit,bakteria & virus. Mengambil Bawang Putih secara teratur dpt menghalang arteri drpd tersumbat,meningkatkan sistem imunisasi tubuh serta mengawal tekanan darah. Selain itu ia dpt menurunkan  kadar kolesterol
serta mengandungi zat anti kanser serta dpt membantu menyembuhkan radang otak,sakit pd sendi serta menambah tenaga.


Wahh..tetiba je terasa nak post entry gini. Khas utk kamo ya. Naper u tak mam sayur hijau? Banyak khasiatnyer u....Kalo tak mam sayur certain2 kaler, nampaknya kalo masak sayur, kena wat sayur campur le. Then, dalam pinggan baru pilih nak sayur kaler apa kan... 














22 comments:

joegrimjow said...

tahukah anda
kita kena makan 7 jenis warna sayuran dan buahan untuk dapat nutrisi yang seimbang. setiap jenis 1 kg. hahaha, banyak? memang itu keperluan badan.

huhu

aisha wUtevA!! said...

SAYUR X SEDAP!!! PAHIT.... hehehe

kawie2020 said...

owhhh... aku memang x suka sayur.. hehehhehehe

cikgu isza said...

suka sayur kat puncak gunung...

ann frendly said...

Jadi ape lagi.. jom2 mari menanam sayur dan makan sayur banyak2... baik untuk kesihatan :)

enyheartsdiamond said...

amboi..budak letrik sebut pasal kesihatan :D

imHepPie said...

saya x mkn sbb sayur kat sni tlampau mahal plus da layu uhuks~

JMR said...

joe : yeke..gud info tu..act ak pon tak mkn sgt syur pon..ulam je pon

JMR said...

aisha : igtkn kopi je pahit..syur pon gk ek..hehehe

JMR said...

kawie : blaja2lah sukakannyer ye..hikhik

ŝŐŦĩŷĂ ʷˡͭʱ♥♥ said...

saya suka sayur..mkn nasi tanpa sayur rasa cam lain jek..tomato adalah kegilaan saya,mkn mentah dlm keadaan rakus sekali, mcm mkn epal nyam2..sgt bagus utk kulit yg licin and gebu heheheh..

Rashid said...

salam


suka ulam-ulaman..

Ajey Mahat said...

mkn jgn tk mkn.. nnti doktor jamar belikan.. hehehehe

HAZWAN17 said...

ulam-ulaman paling terbaek..awet muda hehe...

JMR said...

eny : bkd lectrik pon kena mkn sayur gk ma..nk sehat?kan ada yg berak bdarah g...huhuhu

Sharinginfoz said...

sayur ni sodap.. elok dimakan begitu saja... ooo sayur.....

Amanah Saham, OK Ke???

Jom Ajar Anak2….

WiraTLC said...

sy ada buat contest.. jom join...

.o r k e d. said...

aku mmg pgemar sayo.ta kire hijau ke x.peria je x ske sbb pahit!

[s][u][e][h][a][n][n] said...

alhamdulillah...mak dah ajr dari kecik...amalkan makan sayo...terutama ulam..i like :)

Anggerek said...
This comment has been removed by the author.
Anggerek said...

m in the same group. always say NO to sayur especially sayur yang bernama TAUGE (cmne ejaan nye tauge ke taugeh)

NuNu EeRa said...

as we deal yek..nnti i mam syur ijau yg pahit n u mam durian yg sgt sedap..;P