Wednesday, December 2, 2009

Apa yang menyibukkan kita??

Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan melakukan Amal Salih. Dan mereka pula bermuafakat bersama-sama dalam saling memberi pengajaran tentang Kebenaran dan Kesabaran.

'DEMI MASA' manusia selalu terlupa
1hari=24jam
Satu TAHUN ?
12 Bulan
52 Minggu
365 Hari
8760 Jam
525600 Minit
31536000 Detik

Ada orang cakap, "aku takde masa la nak blk kg lawat mak bapak aku"..."aku bz la nak call mak aku"..."kerja banyak la nak antar email kat ayh aku"...lagi teruk kalo mereka yang dok serumah ngan mak, then bila mak mintak belikan something, dia jawab, "la mak, saya bagi duit, mak pergi beli sendiri la ye, saya sibuk nih"..mak aih..sibuk sangatkah ko. Mak suh beli gula jer pon. Takkan tu pon takleh nak singgah 7E beli kot..

Tuhan dah bagi masa 24hrs, cukup untuk melakukan semua hal. Cukup untuk diagih-agihkan masa tu untuk urusan kerja, ibadah,mak bapak, anak bini & kekawan. Pandai-pandailah kita camner nak agihkan masa tu seadilnya. Tu pasal disiplin masa itu penting. Kalo tak gheti nak kawal, alamatnya, berterabur la jadual harian. Itu yang ada tak cukup masa untuk itu, tak cukup untuk ini. Masa akan berlalu dengan pantas tanpa kita sedari. Tiada kata terlambat walaupun waktu berlalu cepat, isilah ia dengan sesuatu yang bermanfaat.


**sama-sama kita memperingati antara kita**

24 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

sedih nya, aku sikit terkena..huuuuu;(

JMR said...

hehehe..kena tempias gk ek..hikhik

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

+ terasa gak la dengan n3 nih...

huhuhu (T_T)

JMR said...

heheh..opss...sori...tp btol kan..

[s][u][e][h][a][n][n] said...

tq atas ingatan tu..so pe lagi x kan nak ulangi lagi kesilapan tu..insaf2

atty's said...

semuanya terpulang pd diri sendiri utk bahagi kan masa...kalo pandai merancang..semuanya tak jadi maasalah kan

nurina iman said...

Salam dr saya...nurina iman

bru visit blog nih..quite interesting
yupp...."setiap saat yg berlalu tidak akan kembali lagi"

p/s berMUHASABAHlah selalu...moga diri memperoleh hidayah-Nya setiap masa...InsyaAllah!

LotsOfLove-Pearls said...

Hi..
Setiap kita punya 24 jam setiap hari.
Ada yang bijak mengaplikasikan masa ada yang tak..

*Masa tak akan pernah kembali.
Hargai setiap detik.

*Insaf jap =(

Paan said...

Cool what jadi anak mak, kan?

sI tEDI said...

kalau nak ikutkan sampai bil2 pun kita rasa masa tu asyik tak cukup jek..

TEDDY said...

demi msa 5 bulan ni, kite jgn sia2 kn yek, D..

n g 1, bile u nk luangkn msa u yg 24hour 1ari 2 utk ur FIL..;p

teddy_froggy said...

urm..
insaf..insaf...

Noorlaila Mohamed Nor said...

buat masa ni
sy kelaparan!

Cik Cookie said...

Hari lupa tgk masa makan.

JMR said...

suhann : insyaAllah..sama2 kt tak ulangi lg..

JMR said...

atty:pkok pangkalnye, disiplin diri sndr tu penting..dok gitu?:-)

JMR said...

nurina iman:nape xleh link kamo nih?nway, thanx u so much bc blog nih..:-)

JMR said...

LotsOfLove-Pearls :suka statement, masa tak oernah kembali..btol sgt tu..so hargai la masa skng nih..kan..:-)

JMR said...

paan: bro!!ni pehal tetiba jadik ank mak nih..hahahaha

JMR said...

si tedi:btol tu..kalo xjaga masa bbtol..mmg tak ckp je manjang..huhuhu

JMR said...

teddy: 5bln kjp je tu..insyaAllah nnt i pergi umah jmp daddy ye..hehhe

JMR said...

cik cookie : aik..leh lupa masa makan tu..good for u..leh diet kan..hihihih

missdiya84 said...

yerp..kene pandai bahagikan masa untuk mak ayah kite..

JMR said...

missdiya : sememangnya..itu yg plg utama septotnya..hehehe