Tuesday, November 17, 2009

Tak Serupa Tapi Sama

Aku kompom ramai yg tengok drama 'Tak Serupa Tapi Sama' (TSTS). Drama yg tercalon utk anugerah Skrin pas lepas rating yg ditetapkan. Maknanya drama ni ramai yg tgk gk masa 1st time main on TV. & aku tetiba tergerakh hati gk nak tgk, apa yg best sgt citer nih. Gpon someone yg tanya pendapat atao moral of the stories. So, JMR layann kan ajer le. Ada Fasha kan, tp takde Aaron Aziz ye.Fizz Fairuz ade le..hukhuk..

So, ni pendapat je tao. Kan ada yg salah sangka lak. DUNIA NI ADIL. U buy a peanut, u got a peanut la.(tol ker??)..btol la tu..Kalo kuat beribadah tapi tak hormat kt manusia pon tak guna gak. Dan kalo kuat wat baik kat manusa, penuh amal jariah pon tak guna gak kalo tak beribadah. Pokok pangkalnye, kena seimbangkan kedua2 nyer. WASATIAH..Tpi ni la realitinya idop. Ada org ckp, kalo takde citer sebenar, takkan ada drama cam gini. Ok..maybe ade kisah org cam tok niyang rapik tu. Ibadah kuat, tapi tak hormat perempuan. Cian tgk bini dia. Then tak blah sbb tak hormat tetamu. Aduh, dh la Fasha yg kena maki dlm tu..hikhik..Tp btol per, dlm Islam sndr ada ckp, beribadat & berdakwah tu kena guna akal.Tiada paksaan dlm agama. So, kalo nak berdakwah pon, biarlah berhikmat. Ni kuat smyg, tp menegur cara yg salah kt org yg wat salah. Then bila masa lak org tu nak sedarnyer. Tol kan?..Kan bagos, kalo tok niyang rapik tu bg nasihat lelok kt Fasha, apa yg elok, apa yg tak elok utk seorg muslimah, lambat laun pasti dia sedar..ni dok maki hamun..cian Fasha.......hahaha...


Tetiba lak pagi ni nak review psl drama tu. buang tebiat apa JMR nih..hahah..tp tu la..kadang2 kita kena gk tgk drama melayu nih. Ramai yg ngutuk or berlagak tak tgk citer melayu. Memang la quality dia tak sehebat citer CSI ke, LOST ke tapi moral of the stories tu yg penting..heheh..asik layan muvee kt GSC je, skali skala layan drama kt tv pon best per??..kan?..kan?..kan???

4 comments:

sI tEDI said...

yup! cite tu bagus.. sebbaik aku tgk..

kadang org terlalu taksub dengan akhrat sehingga lupa dunia.. waalupun sepatutnya keduanya sali perlu di imbangi!!

imHepPie said...

part iron tatu tuh yg ngeri tuh

Wanie-san said...

btl!cite 2 byk pengajaran..sbaik mane kite pon tp klu xsolat xguna gak coz solat 2 akan di soal di akhrat nnt..tp klu kuat b'ibadat pon ati busuk lg xguna..sia2 jew ibadat yg buat 2..

♥ladykiki♥ said...

i pon tengok..


tapi yang paling tak saya lupa.. ""hakkkpuihh" itu hahaha