Thursday, November 19, 2009

Perlu ke??..

Perlu ke kita bagi peluang; yang jahat jadi baik?


Perlu ke kita bagi peluang; yang negatif jadi positif?


Perlu ke kita bagi peluang; yang kecil jadi besar?


Perlu ke kita bagi peluang; yang bodoh jadi bijak?


Perlu ke kita bagi peluang; yang tak tahu jadi tahu?

Perlu ke kita bagi peluang; yang jahil jadi ketahuan?


Perlu ke kita bagi peluang; yang pahit jadi manis?


PERLU KE TAK PERLU PELUANG ITU?


 KENAPA & MENGAPA?


-JMR-

22 comments:

miss oren said...

PERLU. setiap orang harus diberi peluang kedua untuk memperbaiki sesuatu yang salah..tapi kalau peluang kedua yg diberi disia-siakan maka jawapannya selepas itu, TIDAK PERLU

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

perlu ko bagi 2 3 peluang lagi :)

Cik Cookie said...

PERLU TAPI KN TGK KEADAAN.
AKU KEJAM WEHHH...
SUSAH SKIT NAK BG PELUANG KAT ORANG.

arnamee said...

Salam:)

perlu, sebab jika kamu buat salah kerana kelemahan kamu, kamu rasa orang tu patut bagi kamu peluang lagi tak pada kamu?

sedangkan kita sendiri masih diberi peluang olehNya, untuk terus mengumpul pahala , walaupun boleh jer jika DIA tak mahu beri kita peluang lagi,kan?:)

imHepPie said...

perlu sbb kita x smpurna..x ada yg x penah buat salah..so peluang tu adela perlu

ayong said...

perlu. sbb sometimes people make mistakes. and kdg2 atas dasar yang tidak diketahui. everyone need second chance.. :)

sI tEDI said...

perlu.. setiap manusia perlu peluang kedua untuk buktikan perubahan yg ingin di lakukan.

tapi bagi kau.. peluang ketiga tiada!

░♥si lampu neon♥░ said...

perluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Anggerek said...

depend pada situation. kite ade akal untuk menilai d situation. kalo situation akan jd lebih baik if kite bg peluang kedua so why not. tp jika sebaliknye so x perlu peluang kedua. think wise. judge the pros and cons.

Nur Hazlin said...

wahh , nice post ;)
PERLU !
manusia suka berubah dan selalu berubah :) .
so , manusia perlukan perubahan :)

JMR said...

miss oren : just 2peluang je ke? tp masih ramai yg sia2kan 2nd chance kan..manusia cept lupa kan..:-)

JMR said...

tinie : yup, the best is bg la peluang slagi kt mampu..tol kan?

JMR said...

cookie : kdg2 cara yg kejam leh wat kita jadi terbaik..trust me!!

JMR said...

arnamee : btol tu..Dia Maha Penyayang..jgn kita alpa ngn kurniaan nikmat drNYa..

JMR said...

im heppie : pesalah harus menghargai peluang yg ke-2..

Wanie-san said...

perlu..sbb Allah pun bg peluang kat kite klu kite melakukan kesalahn...So..xkan manusia xbleh bg peluang jugak

JMR said...

ayong: baper byk chance perlu dibagi??:-p

JMR said...

si tedi : ok2..no more 3rd chance k..tenkiu;-)

JMR said...

neon: ok2...perlu ye..hikhik

JMR said...

anggerek : TQ..sebaiknya, pk baik buruk.tgk situasi..kalo YEs, just go on..am i rite?;-)

JMR said...

wanie : btol tu..:-)

Anggerek said...

u re right mr jmr ;)