Monday, November 9, 2009

Mereka hanya pandai mengata..

Dah adat orang kita kot, lebih suka ngata tanpa memahami. Takde niat pon nak memahami situasi dibelah pihak lain. Dan takde rasa pon nak tahu, nape jadi gitu. Yang kita tahu, hanya memaki, mengata, mengutuk dan mencerca.

Insiden terbaru, kes bakar kerusi & baling botol kat Stadium Bkt Jalil time Kelate vs N9. Yup, ada orang Kelate cakap, diorang keturunan pahlawan, berani & tak gentar. Salute! Yup, mereka berani memaki, mencerca dan tak gentar nak lawan PBT & FRU. Selamber kodok je bakar kerusi, hampir nak bakar stadium. Ya, mereka sungguh berani.

Mereka gak sungguh pandai. Pandai memaki, mencerca, memaki hamun team sendiri. Oppss maybe pemain yang diorang maki tu bkn asal sama tempat ngan diorg walaupon masih dalam satu team.

Mereka hanya pandai mengata yang player 'bodoh' , 'bangang' tanpa bagi chance kat diorang. or maybe bagi satu lagi peluang. Weih, tu kan team korang sndr. Nape maki gituh? Owh diorang beli tiket RM20(atau lagi mahal coz beli ngan ulat tiket@mudah.com) , tu pasal diorang 'berhak' nak memaki menghamun..kesian sapa jadi player kan?

Tingat masa men basketball MABA-PETRONAS 2009, lokasi @ Kota Bharu, JMR wakil Kelantan (not coz jmr org kelate k, coz di'gaji'kan utk wakil kelate), penonton tak tao betapa nervous nyer dok dlm court. Dikelilingi ngan penyokong yg kebanyakannya pakai baju kaler merah (kelatenyer kaler kan....) & bdk2 skolah dr my skool gak.

Ya, mereka mengharapkn team kelate menang. Begitu gak ngn player. Tapi tahukah anda, pressure yg player trime 10x ganda dari penyokong. Player tak mengharapkan peluk cium penyokong, juz doa dan sokongan dalam sumer situasi. Sokongan moral daripada penyokong sndr. Tak salah & Tak Susah kan?

win-win situation!

Bukannyer time team down, penyokong terus downkan mood & smgt player..its not fair. Kalo korang nah berada dalam situasi cam tu, korang mesti faham. Time tu, JMR rasa cam dalam dunia lain.

Dunia penuh berisiko. Bila menang, dipuja meninggi, bila kalah, dicaci & dimaki.



' Support each others, kita kan 1 Malaysia'

14 comments:

sI tEDI said...

agakanya..

aku dah beli tiket..
ko main.. ko mesti menang..
kalau tak aku amuk..

huH!!

Paan said...

Lumrah pertandingan beb...sabar je la...

miEz haNeM said...

huh:)

amuk ape nie??

wawaw:) baru miez tau JMR wakil kelantan!! yeah!

JMR said...

si tedi : klo sume org cam ko nih kan, agak2 camne la keadaan stadium mlm tu?..heheh

JMR said...

paan : dah lepas pon paan weih..hikhik

JMR said...

miez : ntah diorg..takde amuk2...puan lawyer marh nnt..heheh..
tu wakil thun 2000..it was....:-p

mamai said...

aku tak tengok pun game tu walau aku sokong kelantan kerana jersinya warna merah. tapi bangga la dengan dia orang tu macam tengok game kat jerman, kat england or kat mexico hahaha team kalah mengamuk

Nem0 o0h Nem0 said...

tu la bila otak letak kat lutut..

JMR said...

mamai : seb baik ko tak tgk..wasting d time jer..sama je cam pnyokong kt england..:-)

JMR said...

nemo : btol2..setuju sgt...:-)

fndrocka said...

lain kali..masuk tempat orang bawak otak, bukan pisau

MiSs FaiRlaDy JiM said...

hhahahahah betul tu fndrocka!!! vote u..
mereka telah banyak kali menyerlahkan kebodohan lalu menyelitkan dan menyembunyikan kepandaian..lalu kebodohan memakan diri...

kpd mrk yg terlibat: jangan jadikan kami2 yang dimsia ni seperti di negara2 yg sukakan rusuhan.

JMR said...

fndrocka: sansei desu!..btol sgt tu..hope diorg baca nih..hahah

JMR said...

jim : kesian kan dgn mereka?heheh..mesti kenyang kan kebodohan makan diri tu..hahaha