Monday, November 30, 2009

Memandai je underestimate orang...

Kalo tengok orang tu pakai baju comot giler,rambut panjang, korang akan judge dia camner? Aku pasti majoriti yang akan cakap dia tu x educated la, loser la, anak terbuang la etc la..Tapi maybe kita tak sedar, dia comot tu bersebab, sapa tau dia ada seguluung ijazah, buleh cakap omputeh fluently, or maybe dia mempunyai akal minda yg lebih berguna dari kita. Atau pon dia ade kelebihan dari segi praktikal. Bukan bermakna takde segulung sijil, dia dah loser. Maybe dia ade kelebihan lain yang kita sndr tak mampu nak bwt menda tu. Mungkin dia pndai goreng gitar, leh jawab sudoka in hi-speed ke, pandai menari ke, memasak ke, sapa tahu kan..

Maybe dia lebih mulia dr kita sbb tak memandang org dgn pandangan hina.
Kita tak tau kan?


** segulung sijil tak bermakna ko sudah pandai, dia takde sijil, dia takpandai..ILMU bukan hanya teori, tapi jua praktikal. ILMU juga bukan hanya dari bilik darjah, tp jua dari jalanan**

IJAZAH TERBAIK DATANGNYA DARI JALANAN
BERCAKAP DAN BERSALAMAN.

18 comments:

sI tEDI said...

aku kena tgk jugalah.. kalau rambut panjang. pastu dok tepi2 jalan.. hu ha hu ha.. itu K.U.T.U tu..

TEDDY said...

slalu jgk underestimate org yg overestimate diri sendiri..ermm....

Ty said...

angkat tangan, sy setuju :)

JMR said...

si tedi : tp tu blm pasti diaorg btol2 kutu yg loser..:-)

JMR said...

teddy : uiks..camner tu nu?

JMR said...

ty : angkt tgn je, xmo angkt kaki gk?:-p

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

aku pernah dikejar org gila, dan hampir2 dipukul guna payung.

orang gila = baju kemas sajok

camner tu??

JMR said...

tu btol2 giler dikecualikan..hahahah..tp pesal org gile tu kejjr ek..hikhik

[s][u][e][h][a][n][n] said...

masa kecik2 mungkin ya menilai orang dari luaran...tapi kini x lagi.. huhuhu

JMR said...

good for u..dh besar2 ni dah matang la kan..heheh..

Solehah said...

kalau saya tgk org mcm1st dtg kat mind, tu mesti org yang berseni, tak pun bijak..lagi2 kalau rambut semua putih..hehe..
tp ilmu Allah sangat luas, kepakaran kita masing2 pada sudut berbeza..

miEz haNeM said...

jmr:) how r u???

betul3..
ijazah terbaik datangnye dari jalanan:)

Cik Cookie said...

Bro,
area umh i ada 3org yg comot n sakai makai tapi diorg oberc pya org.
2 dr UK, 1 dr Aus.

kuina said...

tak kenal maka tak cinta..
myb kulit nipis tp isi tebal.

JMR said...

solehah..btol2 tu..skill takleh dilihat dari satu pndagan je..softskill for life tu pon ssh gk nak dikuasai..

JMR said...

miez:im fine..tQ!:-)
master,phd terbaik lak dtf dari mana erk?:-p

JMR said...

cookie : oo..nape diorg leh jadi gitu..ko tak kwn ngn diorg kot..ke ko tolak cinta diorg..hikhik

JMR said...

kuina : btol tu..yg kt dlm kita xtau cmner kan..