Saturday, November 28, 2009

Korban & Wanita


Besut, Raya ke-2, pas Subuh - JMR digesa supaya bersiap2 ke tempat seekor lembu bakal diqorbankan. Arggh..gue ngantuk g nih..Dalam paksa rela, cari suar track, n t-shirt, lalu berjalan gue ke umah A.Da..dekat je..Kat situ seekor lembu ngh nunggu nak kena semelih..cian ko erk..Ni qurban by K.Ayu utk family. Ayah lak kena pergi ke tempat qurban lain, wakilkan ibadah korban utk adik aku..tapi series, aku tak tau nak buat pe kat tempat tu. tolong pegang kaki lembu leh la. Nak suh potong sana, potong cni, mmg tak reti woo..So nengok je la..Sambil termenung pk macam2, maklumla pagi2 gini, masa yg elok untuk bermuhasabah diri..hukhuk..

Topik dlm minda JMR..wanita&korban mmg sinonim. Pernah x korg terpk pengorbanan seorg ibu. Dari ngandungkan ko sampai membesarkan ko. Bukan senang nk bwk anak dlm perut. Bukan senang nak nyusukan anak pagi2 buta. Terbangun tgh2 malam. Nak kena pujuk anak yang merengek ngengada. Nak kena suapkan ke mulut lg makan tu. Then bila darjah 1, nak kena teman g skolah la. Nak kena pujuk anak sebb xmo g skolah la. Nak kena masak lunch, dinner la..Nak kena basuh berak anak la..Baju anak la..iskhh..banyak woo..Tu br nak kena layan anak, belum kira tanggungjawab nak kena layan suami g..Banyak kan...tu yg aku respek kt kaum wanita nie, banyak kije diorg leh lakukan dalam satu masa. Tu blm kira kije kat ofiz bg yg bekerja ofiz g..Seorang isteri&wanita yang baik taknah mengeluh dgn sumer ini, coz dia tau itu adalah tanggungjawab & amanah sebagai seorang ISTERI KPD SEORANG SUAMI, ANAK KEPADA MAK BAPAK, IBU KEPADA ANAK2 & HAMBA ALLAH KPD YG SATU...YUp..salute utk kaum WANITA.ini...
Kalo nak bercerita psl pengorbanan seorang ibu, memang takkan abes. Pokok pangkalnya, nak membalas sumer pengorbanan mereka, mmg MUSTAHIL..just make them happy dah cukup memadai bg mereka..Tak caya tanyalah mak-mak korg sume..diorg takkan mintak duit juta2, diorg juz mintk kita jadi 'SOMEBODY'..tak lebih dr itu..BETOL TAK???

10 comments:

mummysyafie said...

sib baik tak baper suka makan beef..salam aidiladha JMR!!!

JMR said...

beef sodap..happy raya mummy!!

pinkylunna said...

wah...terharu baca entry nih...
i'm always love my mum

Anggerek said...

100% agree. kalo bg duit kat parents, diorg akan tanye balik "cukup ke duit nanti, x payh la bagi duit" hehehe

TEDDY said...

erm..
kadg2 t'fikir ckup kuat ke diri ni nk jdi seorg isteri n ibu..??

JMR said...

pinkylunna:sayagi la dia selamanya..:-)nnt ur kid lak syg mama dia..hikhik

JMR said...

anggerek:kalo gitu, apa kata u trnsfer trus dlm akaun mak, komfem dia xleh nak tolak dah..gipun duit u mmg lebih je manjng kan..:-)

JMR said...

teddy: kuatkan semangat, tetapkan harapan, gerakkan usaha..

sophie said...

i l0ve my mum too!!nice entry.

speckurosaklagi said...

i luv my mak..