Thursday, September 3, 2009

THANK YOU


Masa kecik, mesti ko pernah merengek nak toys kan?
Bila dah dapat, ada ko ckp Terima Kasih kt parent ko?
Masa ko dh masok skolah, mesti ko pernah suh parent belikan beg galas kan?
Bila dah dapat, ada ko ckp Terima Kasih kat parent ko?
Masa ko nak nak masuk U, mesti korg mitk duit yuran sblm dapat loan/scholar kan?
Bila parent bg duit blanja, ada ko ckp Terima Kasih kat parnt ko?

dan

Masa ko susah, ko mesti berdoa mitak kesenangan dariNya kan?
Bila ko senang ada ko ckp Terima Kasih kepadaNya??

Mungkin TERIMA KASIH hanyalah satu ungkapan biasa.
Mungkin kamu tak rasa pon TERIMA KASIH itu amat bermakna untuk aku.
Mungkin mereka tak sedar TERIMA KASIH itu membuatkan kami rasa dihargai.
Mungkin TERIMA KASIH dari seorang perempuan, membuatkan lelaki itu rasa disayangi.
Mungkin TERIMA KASIH darimu anak, membuatkan ibu bapamu rasa dihormati.

ok ok stop.

Pernah tak ko rasa tak puas hati bila tgk kawan tukar kereta baru, padahal kete ko baru je tukar awal tahun nih.

Pernah tak ko rasa tak puas hati bila tgk awek orang lawa sket, padahal ko dah punyai awek yang sudah cukup memahami ko.

Pernah tak ko rasa tak puas hati ngn keje ko, dok berangan alangkah bgusnya kalo dpt jd engineer kt belah2 Arab,Dubai, padahal karier ko dah cukup stabil di negara sndr.

Pernah tak ko rasa tak puas hati dengan makanan yg ko makan, pdhal dah cukup mewah juadah yg ko santap.

Pernah tak ko rasa tak cukup rehat, pdhal kije ko hanyalah 8jam sehari 5hari seminggu.

"Cuba pk kalo ko hanya seorang buruh kasar yang terpaksa kije 14jam, 7hari seminggu. Pergi kije hanya berbasikal tua buruk, balik umah ptg2 hanyalah makan nasi berlaukkan telur gorng ato ikan masin. Sampai satu tahap, awek ko yg juga bakal isteri ko terpaksa mintak clash sbb ko tak ensem&hitam dan tak punya pape...."

Apa yang ko rasa di saat tu erk?


TERIMA KASIH itu SYUKUR.

yup.

SYUKUR parents aku dapat belikan toys yg aku nak..
SYUKUR parents aku belikan beg galas utk aku ke skolah..
SYUKUR parents aku bg duit yuran utk aku teruskan pengajian aku..
SYUKUR aku ade karier yg mampu menampung hidup aku.
SYUKUR aku ade mereka sebagai kawan aku.
SYUKUR aku ade dia sebagai sahabat aku.
SYUKUR aku ade kamo sebagai teman hidup dan memahami aku.
SYUKUR aku kepadaMU atas segala rahmat & rezkiMU.


**Pengalaman JMR di negara matahari terbit, camner diorang tunduk hormat(bow kpala) tanda terima kasih diorg pada orang lain. Amat jarang JMR jmp kt Mesia, contoh kita dh bg laluan nk masuk jalan, at least angkat la tangan ataupon just hon skit tanda terima kasih, bukannya blah gitu jer. Yup, i said, amat jarang, bukannya takde org amalkan budaya berterima kasih di sini ya..

thanx for the Blueky







::J.M.R thankAllah::








21 comments:

Firus Ruhaizad said...

Alhamdulillah..aku bersyukur sangat sebab dapat baca posting ni..:)

yeah..bila ada rasa syukur..kita takkan rasa sumting yang kita hilang itu lebih besar kehilangannya dari orang lain..

dan kita takkan rasa bahawa dunia ini tak adil..jadi..bersyukur lah..Insya Allah.

Heidi Shafiq said...

tu la.. dah sifat manusia tu pelupa.. sampai bersyukur pun mereka lupa.. dah terhantuk baru nak sedar kan.. maka tugas kite jugak saling mengingati..

aku dan secalit warna said...

husshh..betul2 bermakna..

aifaa said...

sungguh meaningful entry ini. enjoyed reading it.

*owh,...and thank you JMR. :)

daniadanis said...

syukur..redha..mengingati mati..itu semua jarang dapat dilakukan sedangkan kesannya amatlah memberi ketenangan..

♥ayudeadwish♥ said...

manusia biasa latu.. pelupa~~ manyak mam semut itam

JMR said...

firus:yup, syukur la ko masih ade aku kan?:-p
heide : yup, sama2 kt igt mengingati..thats the best way
secalitwarna: btol tu..tq
aifaa: tenkiu & welkam:-)kem slm kt ammr.
adanis: yup, kdg2 kt terlupa,kt hanyalah musafir di bumi gersang:-)
ayu: nper perlu mnusia mam semut itam ek?hikhik

abang besi said...

apa yg pnting...bersyukur...=)

JMR said...

btol tu abg besi..:-)

jemarisepi said...

Salam JMR..
Thank jd follower blog Jemari..
sker baca celoteh kamu tau..
nakalnakal gitu...
jope kita akan jadi kawan blogger yg slumber dan happening..

AkuAyie said...

thanks untuk post ni...
motivasi yg aku perlukan from time to time.
huhu syukur alhamdulilah kita ada mcm2 yg org len mungkin xde.

Anggerek said...

this is a good post... love it

Kojack de Alloohaa said...

hmm..kesyukuran mgkin x slalu ada di hati tp bila kta da blaja utk bersyukur, insyaAllah,,sntiasa kta bersyukur kepadaNya

JMR said...

jemarisepi : thanx u..yup, hope leh jd blgger sempoi..
ayie: sama2 la kt amik motivasi ye
anggerik : tenkiu..bl nk bnjer bkk pose nih?
kojack : insyaAllah..sama2 lah kita ye

TEDDY said...

thanks God i hav understanding n luving parent..
thanks God i hav supportive frenz..
thanks God i hav u tat understanding, luving n supportive..

shippo_yaya said...

alhamdulillah...saya seorang yg senang nak ucapkan terima kasih kat people...selalu sgt say thanx 2 others...rasa mcm that word thanx 2 dah sebati lam diri n if x say thanx even 2 small thing 2 raser sgt bersalah....

so far..saya xpernah x bersyukur ngan apa yg saya ader skarang...not that saya xpernah rasa xpuas haty...selalu actually...tapi saya selalu ingatkan diri saya..if saya xpuas ngan apa yg saya miliki sekarang saya akan usahakan utk dapatkannya..n if xdpt or if that thing is beyond my capability n limit saya akan say 2 myself-->its ok yaya..uve tried ur best...dun give up..u must noe that there are thousands out there yg more unlucky than u...u should thankful of what u hc now...everything happen 4 a reason...:p

JMR said...

teddy : how lucky u r dear!..do appreciate ur life..!im there&here for u:-)

yaya : best of luck in ur future life:-)

olin said...

thanx 4 joining my contest~

^_^

nway, best entry nih..

JMR said...

thanx olin..
bley menang x tuh?:-p

knockudown said...

gud entry JMR. when i read this entry, it remind me something unforgetable. hmmm

JMR said...

tenkiu knockdown..JMR said " Aku menulis bukan kerna nama..."...hikhik