Tuesday, September 8, 2009

Konfem Dapat Ker.....???


Yey..It's DONE!
tp ade lg esok..*sigh.
So, takleh nak berbuka dgn aman lg le rini.
Harap esok leh berbuka dgn aman&tenang.
Yeke tenang? oo..harapan aku spya dpt berbuka ngan tenang ma.

To you : Jum berbuka sama esok. Dah lama x iftar sesama kan?

Yup, aku dengan harapan..harapan agar dpt kt berbuka sama.
Tp konfem ke dpt?InsyaAllah, kalo takde aral dapat le esok.
Berbicara tentang harapan & dapat or tak.
Terpikir lak aku..

TAK SUMER YANG KITA NAK, AKAN KITA DAPAT.
Betol tak???

Aku yakin, ramai yg kt luar tu setuju ngan statement tu.
Dari kecik smpai le ke saat nazak, belum tentu kt dpt apa yg kita nak.
Nazak?..yela, kenala byk2 doa spya time nazak tu mati smpat ngucap kan???..
tp ade gak yg tak smpat kan?..camana tu?
Tapi yg pasti kt dpt ialag MATI.
Nape dari kecik?

Pasti masa kecik, ade yg penah nanges sbb tak dapat toys yg ko nak.
Ko menanges bagai nak rak sbb tak dpt apa yang ko nak.
Yg ko tau, salahkan parent coz diorg kedekut belikan mainan tu.
Tp ade ko pk nape parent ko tak belikan mainan tu?
Masa skolah rendah, harapan ko ngan parent ko agar dapat dok kelas no1.
Tapi kekdg, ade gak ko tercicir dok kelas no2 or klas last.
Ade tak ko terpikir nape harapan ko nak dok klas elite tak tercapai?
Masa blaja, tak kira la amik SPM ke Uni ker, mesti ko berharap dpt result yg glory2 gitu.
Tp ade sesetgh tak dpt mcm result yg ko nak kan?
Lg terok, ko fail.
Ko frust kan? Menonggeng tak?
Tp ade ko pk naper ko tak dpt cam yang ko harapkan tu??
Ok.
Then time cari kije, ko harapkan kije ngn gaji yg masyuk.
Mungkin kije yg senang tp dgn bayarn yang lumayan.
Pergi intebiu sana, pergi intebiu sini, tp hasilnya hampa.
Gaji ko cukup2 mkn, kekdg lum smpai ujung bln, dh takde simpanan.
Mesti ko tensen & berserabut pk masalah ni kan.
Ade tak sejenak ko pk, nape kije ko gitu, gaji ko byk tu.
Dan penah ko pk nape gaji ko tak cukup nak tampung hidup ko?
ok..last nih..
Mesti ko penah termimpi ato berharap dpt pasangan idop yg memahami ko.
nak yg baik, cantik, hormati org tua, pndai pujok&amik ati ko, pndai masak, pndai jg diri
pndai urus rumah, berdikari..bla..bla..bla..bla..
tp aku sure ko takkan dapat mcm yg ko nak.
Coz bukan sumer org sempurna.

so..

Bersyukur & hargailah apa yang ada skang ni.
Yang sudah tu sudah.
Kekdg kenangan pahit satu tika luh leh jadi kenangan paling manis skang nih.
So, jgn terlalu kesalkan ngn apa yg terjadi.
Ciptalah kenangan yg paling indah utk ko kenang nnt.

Jangan harapkan ko akan dpt apa yg ko nak kalo usaha ko belum cukup.
Jangan ko harap ko di atas, kalo ko tak bermula dari bawah.
Jangan ko harapkan kejayaan,kalo ko tak bangkit dr kegagalan.
Jangan harapkan orang lain ubah ko kalo ko sendiri taknak berubah.
Jadi, jum..

KITA MUHASABAH DIRI, KENALI DIRI & FIKIRI APA YG TERJADI.

Yakinlah Ko Mampu Berubah Kalo Itu Yang Ko Mahu.






::J.M.R perubah::





17 comments:

geraugebang said...

Assalammualaikum. Salam kenal bro JMR. JMR tu nama glamour ye. Baik punya falsafah. Jemput makan spaghetti kak gerau ya. Lepas makan komen.

mEiZ SHA said...

but wut do u do to make a change bro?
a words is not enough...

;p

Anggerek said...

thumbs up

Firus Ruhaizad said...

word n words is not enough.but from word we can make it through heart.from heart we can push it our self.its determination and effort!!yeah..i had too..:)

MiSs FaiRlaDy JiM said...

cantek ke kaki tue??
mcm ada cagu jer...
bukan macam ada cagon tao
kaki lima lagi cantik kot..
u kaki lelaki ke kaki pempuan ea??

::kakimerapu::

JMR said...

kak gerau : thanx ya
sha : thanx firuz tlg jwb kan..ni JMR jwb : DARI ANGAN2 MENJADI IMPIAN, DR IMPIAN MENJADI KENYATAAN.yg penting USAHA UTK SATU PERUBAHAN..i do, u do, he does, she does..we do..
anggerik : thanx..
firus : tenku bro!

JMR said...

jim : tu kaki cagon tao..KAKI merapu takpe, jangan KAKI AMPU

JMR said...

opss jim..JMR kaki perempuan tao..bukan kaki lelaki..im not a gay..not yet a maknyah k..:-p

MiSs FaiRlaDy JiM said...

kaki cagon??
mana bukti spec matanya itu??
KAKIku MAMPU adalah KAKI AMpu tarak!
JMR KAKI AMPU ke??

MiSs FaiRlaDy JiM said...

JMR kaki pempuan??
wah licin arr ni betis??
persis puteri

s@yangh@sni said...

tapi ALLAH maha adil..
jika kita tak dapat apa yang dihajati..
namun tetap ader pemberian dari-NYA..
cuma kita jer yang tak nampak..
atau tak mahu fikir..

lalink7 said...

cantik kaki model kat atas tue..
sape nyer? hehehe..

bspotgurl said...

Ishk ingatkan ape kes dgn jari kaki awak tue? hihik... bersyulur dengan APA yang ada

JMR said...

jim : haah, licin giler..haha..
hasni : Allah know BEST:-)
lalink7 : not mine okkey..hikhik
bspotgurl : disebalik 10jari kaki, ade 10000 citer tao:-p

cookie devine said...

syukur apa yg aku miliki tapi masih kn improve lg.

Kojack de Alloohaa said...

ok2..yg pnting kta kena syukur..tp apa kena mengena ngn kaki hg tu..??

JMR said...

cookie : syukur alhamdulillah..
kojack : ntah, aku pon taktao kaitan kaki tu..hahaha