Thursday, October 1, 2009

Dia Bertudung....

Salam 1Malaysia!!
hehe...tetiba lak nak wat greeting gini.

Kita kan org Malaysia, ya 1Malaysia.

Tiada diskriminasi, tiada perbedaan antara dia&aku.

Sumer sama, tiada beza tao.

Ye ker?

Tapi kan, bkn ker kubur masing2 & syurga neraka itu tak sama?
Tidakkah 'dia' sedar, bukan sumer leh 1 benda 1jiwa 1perkara.

Janganlah dok melalak cam sumer benda leh jadikan 1 benda.

Ok2..cukup luh..

Apa kabar En Firus ari ini ya?

Panas lg kah dia? Or makin sejukkah dia?

Panas ke?..Sejuk ker?

Tapi apa yg dia cakap tu btol..

Cuma kekadang, ade insan yang cuba menjadikannnya tak betol.

Wateva, kubur lain2 kan?

Ya, isu tudung or takde tudung?

Ade yg cakap bertudung tu dah kira baik?

So camner lak yg tak bertudung?

Dari satu segi memang tak baik.

But camne kalo bertudung tapi tak baik, worse come worse, buruk siot...

Bukan ke lagi beri efek kepada banyak pihak, dia n golongan bertudung.

Ade orang cakap, kalo bertudung tu its better behave urself.

Janganlah attirement je baik,
tapi ur inner beauty is not so good.
Bertudung tapi mulut cam bau haram, ngumpat sana, ngumpat sini.

Kutuk orang sana sini, its seem like she's the best, maksum, taknah wat salah.

Come on la, muka pon tak selicin kulit epal, or maybe i can say cam kulit nangka?

U dah bertudung, dah cukup elok pandangan mata.
Tapi plz jaga sumer tu.

Janganla dok ngutuk sumer org.
Janganla dok pandang negatif kat sumer org.
Janganla dok ngumpat kt tinge dan mata aku ni.

Senyum tak bermakna setuju ngn ur statement.

Ko just a normal gurl, not a princess, not also a daughter of God.

Sama je, ko kutuk, ko berdosa.

Janganlah disebabkan ur good attirement, u can do anything.

Nnt org cakap kamo itu hipokrit.
Bertudung tapi perangai cam taktao makna bertudung.


So, respek in wat the way u r..u r not wearing a tudung saji aite?!

Okkey En.Firus, so wat can i say is..

"Lets gurl be the girl..Biarlah diorang nak jadi pape pon. Mana yang perlu laki tolong, tolonglah. Mana yang perlu dishare tu, sharelah.Bimbinglah dia kerana sememangnya dia perlu dibimbing"

Abu Hurairah pernah bersabda: Sesungguhnya bimbinglah perempuan-perempuan di kalangan kamu dengan sebaik-baiknya,kerana ia dibuat dari tulang rusuk mu yang paling atas yakni yang paling bengkok,lalu Allah jadikan dengan kehendaknya... Bimbinglah dia dengan penuh kebijaksanaan,kerana jika engkau meluruskannya (membimbingnya) dengan kasar,maka akan patahlah tulang rusuk itu(perempuan), dan jika kau mengajarnya dengan terlalu lembut,maka akan tetap bengkoklah dirinya...


to En.firus : aku tao ko syg aku, tp ni la realiti dia.
Kalo ko suke dia&ko nampk dia tak betol ,fix her.
i noe u can do it dude!


::J.M.R clap4myself::


20 comments:

Wanie-san said...

2la...sumtimes kite kne knl hati budi org 2 baru tau..jgn tgk luaran jew...Luaran tidak m'gambarkan peribadi seseorg...tudung o x..depend 2 individu tsebut....

SwEeTFoResT said...

erm..tol2..nmpk lua je baik..tp dlm..ampeh..

AbcdeFtyyhahh; said...

salam..

erm.. disebabkan setitik nila..itulah mslhnye..dsbbkan seorang yg buruk pergngi itu yg brtdung, yg lain turut jd mgsanye.....skrg ni imej wanita bertdg dah dpndg lekeh..dan ramai yg membndgkan dgn yg lbih rndah tarafnya..nak wat mcm mane...duniaa.

pinkylunna said...

kadang2..bukan faktor tudung or x..
yg penting hati die..
sbb tudung tu kewajipan..hehe

cookie devine said...

xkisah laa bertudung atau tidak.tanya hati.

JMR said...

wanie : ye btol..depends pada individu..tapi..

JMR said...

sweetforest:bukan sume org gitu kan?
abcde : tinggi rendh taraf manusia bukan hak kita tentukan rite?..
pinklunna : agreed! yg penting hati tu cmner..
cookie : apa jawab hati?

si kosong said...

tudung..

haa..kita cuba tgk dua situasi..

seorang gadis a yang bertudung..bagus da tu..sebab tutup rambut dia dari lelaki bukan muhrim..tapi sayang..mengumpat,mengata dan buat beberapa lagi dosa yang seumpamanya..

seorang lagi gadis b,..baik budinya,lembut pekertinya..x mcm gadis yang bertudung td..tp sayang,dia pulak tak bertudung..sehelai rambut dia yang dilihat oleh lelaki bukan muhrim akan sebabkan dia diseksa di neraka..kalau blm kawen,kesian ayahnya,kena tanggung sume dosa..

jadi,mana satu diantara mereka yang baik..?

kita akan dengar kata2 mcm ni..
"ala,ko bertudung pun buat maksiat ngan bf ko jugak..mengumpat jiran ko yang nama mak temah jugak"

atau ayat yang mcm ni..
"walau aku x bertudung tp aku x ngumpat jiran ko yang nama mak temah tau.."

hurm..
jadi lebih elok kalau kita combinekan sifat bertudung gadis a dengan sifat baik dan x ngumpat si gadis b..

maka terciptalah seorang gadis c yang baik..bertudung dan berperibadi pekerti..

antara gadis a,b dan c mana satu pilihan hati..

aii,panjangnya aku merepek..tapi aku setuju ngan apa kata JMR, "tinggi rendh taraf manusia bukan hak kita tentukan"

p/s:thanx JMR untuk komen di blog aku...nice blog dan nice pic..ko photographer ke..?

si kosong said...
This comment has been removed by the author.
Anggerek said...
This comment has been removed by the author.
Anggerek said...

it's very subjective when it comes about hati and perangai seseorg. we have no right to say she's good or she's bad kalo tgk dari luaran sahaja. more factors need to be considered, right.

JMR said...

absolutely, u r rite!..based on experiences, YES, IT IS!:-)

Firus Ruhaizad said...

bang!!i've been shot??hahah!!im cool dude..but lil bit cold.

ada 3 doa nabi yang satu darinya tak diperkenankan...iaitu perpaduan di kalangan umat islam.so kalau nak di pendekkan citer..ko buat ar satu malaysia ke..sepuluh malaysia ke..orang just akan cakap bebaik kat depan2 jerk..belakang rodok sampai tumpul pisau tuh...just mungkin,if ada effort yang 500%..tahap perpaduan tu akan jadi la gak sket2...insyaAllah..

bout the 'tudung' matter..aku rasa tu mcm xde kene mengena pun dengan statement aku..aku pun mempunyai thinking yang sama macam 'si kosong' gak..


cuma kawan aku ada ckp..kalau yang bertudung tue dah macam siot...tak ke yang tak bertudung lagi bertambah2 ke siot-an dia..??

tapi aku rasaaaa laaaar kan...bab tutup aurat nih hal agama..so aku xnak r backup sgt pasal orang yang tak bertudung.mahupun orang bertudung yang suka mengumpat.

mengutuk,mengumpat..tu memang logik nyer adalah perangai dan perbuatan yang buruk.dan ia mendatangkan fitnah yang besar..kadang2..jadi orang bertudung yang suka buat perkara 'baik' ni..sila2 lah kurang2kan..

tetapi menutup aurat(lebih suka pakai perkataan ni) plak adalah satu perbuatan
yang diwajibkan dalam islam..

pernah gak kenal pempuan bertudung yang macam sial..dan pempuan yang tak bertudung yang amat baik hati..ntah lar..benda ni terlalu subjektif ar bro..its not OBVIOUS.yang kat ATAS tue je yang boleh judge benda ni sumer..

dan aku plak tak pernah nak membeza2kan makcik A adalah lagi baik dari makcik B..
just sumtimes..rambut sama hitam hati laen2..

orang kata
"nak merompak pun solat wajib buat dulu.."
(jangan di ikut)

ntah ar..korang pikir2 ar sendiri.sesempurna makhluk dalam muka bumi ni adalah manusia..

p/s to JMR: i tried..guess i gotta try harder.its not good to left her behind rite...?haha..damn~

JMR said...

PROVEN!..I MET U&HER JUST NOW..:-)
GUD LUCK BRO..

Firus Ruhaizad said...

hahha..when..?:p
hey...i taught i just beleive in fate.
is there any 'luck' in this world???

JMR said...

GET THE POT LUCK LA BRO..
GUD LUCK IS EVERY WHERE..
MENCARI PANDANG DENGAN MATA HATI..:-)

aifaa said...

hi jamar.hot topic ye.hehe.

here is my two cents:

*first of all, let me make it clear here that ‘menutup aurat' and ‘bertudung’ are two very different thing. itu en. jamar kena cuba faham sendiri. :)

imo, muslimah yg menutup aurat is ruthlessly scrutinized because she is already carrying her muslim title (through her attire) and therefore sets a certain expectation on her actions to the ppl around her. if she stumbles beyond that, she will be severely judged.

and i guess the same goes to those yg sebaliknya, they aren’t expected to ‘berkelakuan baik’ and so bila ditunjukkan serba-sedikit kebaikan, that is what ppl will see.

i think once a person admits to embracing islam, [part of it is by obeying one of the religion’s requirements: menutup aurat] of course she is expected to uphold the rest: adequate in her prayers, baik dalam tingkah lakunya,etc.

it is very subjective indeed. but all in all, yang baik adalah mereka yang menjaga serba serbi.

“hablum minallah, hablum minannas.”
hubungan dengan Allah, hubungan dengan manusia

JMR said...

AGREED!
BTOL TU PUAN AIFAA to be..THE BEST IS YG JAGA SERBA SERBI..THANX FOR THE NICE COMMENT:-)

Firus Ruhaizad said...

agreed to aifaa.

"hablum minallah hablum minannas.."

untuk menjaga hubungan baik sesama manusia kene jaga hubungan baik dengan Allah dahulu dan sekarang.

"dunnia ad diwal.."
dunia ibarat satu pusingan..tak esok lusa kalau asik kita mengata orang..orang pulak akan mengata kita..tak orang lain yang buat benda tu..kita plak...

yeah..the best is JAGA SERBA SERBI.Suka text tu.:)

JMR said...

btol2..seelok2nya serba serbi kena jaga..:-)

tak susah pon kan?..