Monday, August 31, 2009

Diari Ramadhan 10

At last, sampai gk aku kt tempat aku berdiri skang. 7 jam perjalanan mmg agak memenatkan lor. Tambah2 kete wt hal lak. Tetiba je mainboard leh ade problem. Elok2 ngh 130km/hr tetiba sume electronicsystem leh down. Seb baik enjin tak down, kalo x sure dh tyrelock & innalillah. Gelap gelita ditambah lak ngah jalan yg mmg gelap suram, area Jabor before masok LPT. (dr besut-kuala berang-LPT) Ngucap pjg jap aku. Cuak gak, kalo aku sorg takpe, ni ade 3nyawa bdk kecik, 3nyawa dewasa. Nyawa aku kira consider lg ler. Alhamdulilah everything selamat smpai Damansara @5.30am.
OTW back, im wondering nape roadblock byk sgt. 1st roadblock soalan pak polis tu..
"Dr mana cik?"

JMR jawab..
" Dr Besut, nak blk KL"

2nd roadblock pak polis tanya lg..
" Dari mano cik?"
JMR jawab lagi..

"Dari Besut..."

3rd roadblock lagi, pak polis tanya lagi..

" Ni dari mane ye?" (agak sopan tapi still....)
JMR still jawab sama gak..

" Dari Besut nak balik KL...."

Oit..come on la.. bukan aku nak salahkan roadblock ke apa. Tapi apa motif sebenarnya tanya soalan sama. Aku ngn aunty dah tergelak2 dalam kete. Ni kalo ade roadblock ke-4, sebelum dia tanya, kami nak jawab luh.
"Dari Besut, nak balik KL...?"!!!
..
Boley x?
Aiyo..bagi la soalan susah2 sket ke. Tanya la
"Dah makan ke bulum?"..
"Sihat ke x?"

" Solat terawikh dah buat bulum ke?"
" Tarikh lahir cik bile ker..?"

Kata berjiwa mesra rakyat. Ni x, tanya lak dari mana nak ke mana. Seb baik aku tak jawab
'dari belakang nak ke depan'...
tak pon
'dari sana nak ke situ'
..
kang tak pasal2 dpt surat cinta free..huhuh..
But terima kasih le pak2 polis..
1st sebb diorg mmg tak cari salah kami.
Kalo cari, sure jumpa nyer..
hehe..
2nd sbb lawak2 kalian di malam hari. Hilang ngantuk aku woo..
Owh..i see..patot la roadblock banyak..

S.A.L.A.M M.E.R.D.E.K.A.!!
tapi MERDEKAKAH KITA? MERDEKAKAH MEREKA? MERDEKAKAH MELAYU? MERDEKAKAH DIA? MERDEKAKAH AKU?
.................
(blur xde jawapan...)


J.M.R @ chilis KLCC again.
hishasiburi desune.

Check in sejam awal, ngadap bar.
Masin sungguh mulut dikau ye..
"I said table, u want bar"

Layankan aje.
&
i asked..
" Plz cancel my mashed potatoes"

u replied..

" I'd done my job, u la request lak.."

*sigh....*
malas yek.......
Sori cuk..
tertinggal u lak...

tapi
kan..

had a nice java chip while doing a gud word from the honest tongue, i think!


THANX U SO MUCH ya!


::J.M.R ngantok::

13 comments:

knockudown said...

plis xde keje.jadi kene buat keje.kang makan duit x halal lak.ak lagi la, kene tego lesen mati bulan 6. haha.last2 ak mintk jgn saman.sebagai balasan, die amek no phone aku.rela x rela bagi jela.sampai skang die dok msg.haha.layan je

MiSs FaiRlaDy JiM said...

lain kali kalau jumpa polis ke4, belum sempat dia tanya apa kata JMR tanya terus cepat2 kat polis tue "Encik nak buat roadblock dari mana ke mana yer encik??".....=p

TEDDY said...

smlm pun im juz passed a roadblock..
polis 2 tny: 'dri mna cik?'
n i said: 'sri gombak ke gombak setia'

mEiZ SHA said...

sbb tu roadblock tgh mlm!!!
supaya mata ngantuk jd clik dan segar bugar!!!

hahahhaa
:)

JMR said...

knockdown : ak pon nk jadi polis gk.then mitk2 yg aku tahan tu awek yg dah mati lesen setaun.pastu aku akn mintk no phone dia..pastu aku msg dia..pastu aku nk call dia..bla..bla..bla..kalo dia layn, itu mesti ko kan?:-p...
jim : agak2 polis tu akn jawab apa ye?:-p
teddy : owh..ptot la polis tu jawab, "jalan cepat2..dah lewat ni" kan?
sha : kan bgus kalo polis tu escort smpi KL je..

MiSs FaiRlaDy JiM said...

polis tue akan jawab "Encik dari IPD mana yer?"
Tapi kan JMR the very SMART way is JMR amek marker and cardboard tulis besar2 "KUALA BESUT -> KUALA LUMPUR" then letak kat depan cermin atas dashboard estima tue..stylo sket..
(estima JMR yang limited edition, takada estima lain yang buat macam tue seyyyhhh)=P

TEDDY said...

jim: i sokong..! =p
JMR: sokong u jgk..!

Nur Mariaminul Amalina said...

npak lazat d tgh hari..
lalaa~

MiSs FaiRlaDy JiM said...

dear my lovely knockudown: JMR tumpang ek,

"G ko nak aku call bun suh dia view blog JMR ni bukti ko melayan sms polis2 gatal ke??dah ko tau polis gatal ko nak melayan buat apa?? ko memang nak kena nie.."

p/s:TQ JMR coz u bagi i tumpang sound sket kat knockudown..(kihkihkihkihkihkih)

JMR said...

jim : takleh blah JIM nyer idea.kena pk 100x tuh..lorr..igtkn yg G layan tu bf dia skng..hahah..opsss..

Teddy : terima kasih di atas sokongan anda..:-)

amalina : jgn tgk lama2 thghari ni, makruh...hikhik

knockudown said...

to jim:: helo~ bun da tao a.huhu
to JMR:: kalo u yg jadi polis, konfem i bg no.u kn so sweet.hahahahahaha
to teddy:: have a nice day =)

Heidi Shafiq said...

lain kali ko jawab je nak gi alam barzakh..

JMR said...

knockdown : so sweet sgt la kan..hahaha

heidi : lain mcm je jawapan tu..takmo lor..